Misija OEBS: Udžbenici na albanskom za pohvalu

Vranje - Iz Misije OEBS-a u Srbiji saopšteno je da ta organizacija "pohvaljuje napredak koji su predstavnici vlade Srbije i Saveta albanske nacionalne manjine postigli po pitanju udžbenika na albanskom jeziku", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prvi potpredsednik vlade i ministar prosvete Branko Ružić izjavio je prošle nedelje da je na sastanku sa predstavnicima Nacionalnog saveta Albanaca u Bujanovcu rešeno pitanje udžbenika na albanskom jeziku.

Misija OEBS pohvalila je pozitivan stav svih strana, navodeći Savet albanske nacionalne manjine, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i socijalni dijalog, te Ministarstva prosvete i Koordinaciono tela za Bujanovac, Preševo i Medveđu.

Oni se, navode u Misiji, trenutno angažuju na konstruktivnom dijalogu za pronalaženje daljih praktičnih rešenja za pitanje udžbenika i druga pitanja vezana za obrazovanje.

OEBS već nekoliko godina kroz konsultacije, pomaže predstavnicima vlasti u Srbiji i albanskoj zajednici u tri opštine na jugu Srbije da se dogovore o tome kako najbolje iskoristiti raspoloživi pravni i institucionalni okvir za obezbeđivanje većeg broja udžbenika na albanskom jeziku.

"Nedavno smo bili angažovani sa svim stranama na ponovnom osnaživanju Plana od sedam tačaka uz podršku Misije iz 2013. godine, u kojem se vlada obavezala da će poboljšati položaj albanske zajednice na jugu Srbije u pogledu pitanja zastupljenosti u državnim institucijama, pristupu obrazovanju, zdravstvu i ekonomskom razvoju regiona", navodi se u saopštenju Misije OEBS u Srbiji.

Najnovije vesti