Ministarka Vujović u Vranju: Vlada dala saglasnost za Regionalni centar Meteris

Vranje i sve opštine u Pčinjskom okrugu moraće da donesu ili usklade svoje Lokalne planove upravljanja otpadom sa Programom za upravljanje otpadom Ministarstva za zaštitu životne sredine, koji je donet 2022. godine, rekla je u četvrtak u Vranju ministarka za zaštitu živitne sredine Irena Vujović.

Ona je dodala da je to neophodno "kako bi "na najsavremniji način upravljali otpadom.

Vujović se u četvrtak u Vranju sastala sa gradonačelnikom Slobodanom Milenkovićem i predstavnicima opština Vranjska Banja, Surdulica, Preševo, Trgovište, Bosilegrad, Bujanovac i Vladičin Han.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković poželeo je gostima dobrodošlicu u Gradsku kuću, ističući da je ovo nastavak sastanka nedavno održanog u Ministarstvu životne sredine u vezi sa izgradnjom Regionalnog centra za upravljanje otpadom Meteris u Vranju.

Ministarka Vujović rekla je da će od sada na ovu temu biti održavani redovni sastanci sa predstavnicima lokalnih samouprava sa ciljem da se ubrza procedura za realizaciju ovog projekta.

"Na prethodnom sastanku utvrđeno je da su sve opštine saglasne za izgradnju Regionalnog centra za upravljanje otpadom Meteris.

S obzirom na to da će projekat biti finansiran od strane KFW Banke, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Grada Vranja, ono što je veoma važno je da je u prethodnih nekoliko dana dobijena saglasnost od Vlade za potpisivanje ugovora", kazala je ona.

Ukupna vrednost projekta je 19,5 miliona evra, od čega će samo KFW Banka izdvojiti 12 miliona evra za izgradnju Regionalnog centra sa svim pratećim elementima.

Realizacijom projekta, planirano je proširenje sadašnje deponije Meteris na prostoru od 64 hektara sa postrojenjem za sortiranje otpada iz svih jedinica lokalnih samouprava Pčinjskog okruga.

Sastanku su prisustvali i v.d. pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Dušan Radonjić, državni sekretar Dragan Stevanović i načelnik Pčinjskog okruga Srećko Pejković.

Komentari

Gde vam je pamet da u brdo pravite deponiju.Kamione iskidate navise za par meseca.Navise kad idu vozila iz njih se prosipa djubre i voda siri se smrad kroz samog naselja. U cistu prirodu u brdo vi terate djubre. Drugo kolko ce kostati djubre kad ga iz Surdulice, Hana dovezete u Vranje?

Najnovije vesti