Milu Lomparu povelja Borisav Stanković (VIDEO)

Najnoviji dobitnik povelje Borisav Stanković je pisac, istoričar i teoretičar književnosti prof. dr Milo Lompar.

On je, nakon uručenja priznanja, izjavio da uvek sa velikom radošću dolazi u Vranje.

- Imam veliku simpatiju za jednu atmosferu u kojoj su nastali takvi izuzetni ljudi naše kulture kao što su dvojica najuočljivijih, Bora Stanković i Justin Popović.

S druge strane, dolazim ovde rado jer se osećam jako dobro, ovde su moj prijatelji sa kojima mogu lako da se dogovorim i koji drže u pamćenju jednu od najvećih ličnosti naše književnosti kakva je Bora Stanković - kazao je Lompar neposredno nakon uručenja priznanja.

On je još dodao da Bora pripada generaciji koja je "najavila period književne osećajnosti u našoj književnosti".

- Bora je bio među predvodnicima te generacije koju su krasili elementi modernosti književnog izraza i istančanost književnog osečanja.

On je doneo potpuno novi izraz u strukturu našeg romana, koji je u mnogo čemu doneo galeriju književnih tipova koji, pak, obeležavaju napuštanje strogo realističke podloge u korist jedne vrste impresionističkog nervoznog književnog ritma - kazao je Lompar.

Savet Književne zajednice Borisav Stanković odlučio da u jubilarnoj godini, kada KZ obeležava 30 godina od osnivanja, povelju "Borisav Stanković" dodeli Lomparu sa obrazloženjem da je takva odluka doneta zbog "izuzetnog doprinosa srpskoj književnosti i negovanju vrednosti dela Borisava Stankovića".

Nagrada se sastoji od povelje i bareljefa sa likom Bore Stankovića kojeg je izradio akademski vajar Stanimir Pavlović.

Milo Lompar je aktuelni predsednik žirija za dodelu Borine nagrade.

Prethodno su ovu povelju dobijali Ljubiša Jeremić, Radivoje Mikić, Marko Nedić, Aleksandar Jovanović...

Najnovije vesti