Milivojevićeva Travnička hronika na 40. Borinim pozorišnim danima

Na sastanku Organizacionog odbora festivala "Borini pozorišni dani", koji je održan u četvrtak, usvojen je program jubilarnog 40. pozorišnog festivala koji će biti održan od 21. do 24. oktobra u Vranju.

Jedan od najdugovečnijih pozorišnih festivala u Srbiji, pokrenut u čast velikana srpske književnosti Bore Stankovića, ove godine održaće se pod sloganom "Sadašnje u prošlosti".

Selektor festivala, pozorišni kritičar Slobodan Savić, pozorišni kritičar RTS-a i autora serijala "Čitanje pozorišta", odabrao je četiri predstave.

Komad Travnička hronika Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, rađena po tekstu Ive Andrića, u režiji Nikite Milivojevića otvoriće ovogodišnji festival.

Narednog dana biće odigrana Seljačka opera, poznatog mađarskog pisca Bele Pintera u režiji Atile Keresteša, nastala u koprodukciji Novosadskog pozorišta i Narodnog pozorišta u Segedinu.

U petak 23.oktobra predstavom Kaligula, po tekstu Albera Kamija a u režiji Snežane Trišić, predstaviće se Narodno pozorište u Beogradu.

Poslednjeg dana festivala, u subotu 24. oktobra, biće izvedena predstava Zvezdara teatra Pasivno pušenje, po tekstu Nebojše Romčevića, a u režiji Egona Savina.

U okviru pratećeg programa 40. Borinih pozorišnih dana publika će moći da pogleda izložbu slika pod nazivom „Pozorište u fotografskoj umetnosti“, Sterijinog pozorja, promociju romana "Crna ptica" mlade dramaturškinje, Vranjanke Aleksandre Jovanović, kao i dečju predstavu vranjskog teatra Čarobnjak iz Oza.

Karte će biti u prodaji od 15. oktobra.

Festival je i ove godine finansijski podržalo Ministarstvo kulture sredstvima dobijenim na konkursu za savremeno stvaralaštvo.

Najnovije vesti