Milenković: Razmatramo mogućnost otvaranja druge COVID ambulante

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković izjavio je u ponedeljak da rukovodstvo grada i vranjskog zdravstva razmatraju mogućnost otvaranja još jedne COVID ambulante koja bi se nalazila u Donjem Vranju.

- Potrebno nam je da oformimo laboratoriju, imamo aparat.

Biće malo problematično što se tiče rendgen dijagnostike, ali bi se pacijenti za taj deo upućivali u ATD dispanzer.

Razmatramo i mogućnost da se otvori COVID ambulanta u Vranjskoj Banji - precizirao je Milenković u izjavi za lokalnu RTV.

On je dodao da je radi smanjenja gužvi u postojećoj COVID ambulanti u ATD-u "instaliran još jedan aparat za laboratorijsku dijagnostiku".

- Poslali smo dopis Republičkom kriznom štabu da nam odobre da u COVID bolnice budu uključeni rehabilitacioni centri u Vranjskoj i Bujanovačkoj Banji - kazao je gradonačelnik Veanja.

On je naglasio da je epidemiološka situacija u Vranju "izuzetno ozbiljna", sudeći prema podacima o popunjenosti bolničkih kapaciteta i broju pregleda u COVID ambulanti.

- Želimo najpre da smanjimo gužve u COVID ambulanti u ATD-u, da ne bude toliko ljudi na jednom mestu i da se osoblje rastereti.

Tamo rade četiri ekipe u dve smene.

Veliki nam je problem to što su zdravstveni radnici premoreni i na izmaku snage.

Konsultovali smo se sa profesorom Tiodorovićem (Branislav, član Republičkog kriznog štaba, p.a) o tome kako da rasteretimo COVID bolnice i u tom smislu razmišljamo o rehabilitacionim centrima u Vranjskoj i Bujanovačkoj Banji.

U jutarnjim satima potpisao sam dopis Kriznom štabu Vlade Republike Srbije i Ministarstvu zdravlja da nam daju odobrenje za to i ja se nadam pozitivnom odgovoru - rekao je Milenković.

On je naglasio da građani moraju da budu odgovorni i da sprovode mere.

- Prošle su dve nedelje od uvođenja vanredne situacije i nadam se da će se očekivanja epidemiologa ispuniti, da se pik završi tokom ove nedelje i da polako ulazimo u silaznu putanju - rekao je na kraju gradonačelnik Vranja.

ZATRAŽENA POMOĆ, TRGOVIŠTE ODGOVORILO

- U ponedeljak sam dobio potvrdu iz Trgovišta da će poslati pet medicinskih sestara. Bilo je u opticaju da dođe i jedan lekara, ali nisu u mogućnosti. Od srca im zahvaljujem na pomoći. Očekujem tokom dana odgovor i od predsednika opština Vladičin Han, Bujanovac i Preševo. U ovoj situaciji moramo da budemo solidarni i da se uključimo, pomažemo i da se zdravstveni sistem ne samo u Vranju već u celom okrugu rastereti, da svi pacijenti budu zbrinuti - rekao je Milenković.

Komentari

Sramno je postupanje dr koji trazi pomoc od drugih predsednika opstina, kao da su medicinski radnici njihova licna svijina, i ako na evidenciju nezaposlenih ima i med. sestara i doktora koje mogu da zaposle

Najnovije vesti