Vranjska i Bujanovačka Banja potencijalni kapaciteti za COVID bolnice

Vranje - Epidemiolog Branislav Tiodorović, član Republičkog krizbog štaba, izjavio je da je situacija u Vranju izuzetno teška i da će se zbog toga "otvarati novi COVID kapaciteti".

On je precizirao da u Vranju, gradu koji je višestruko manji od Niša, ima skoro 350 novih pregleda dnevno i da se u tom gradu "pripremaju da otvore dopunske kapacitete".

On je napomenuo da se razmišlja o tome da nove COVID bolnice budu otvorene u Vranjskoj Banji i Bujanovačkoj banji.

Direktor lečilišta u Bujanovačkoj Banji Goran Nedeljković izjavio je u ponedeljak za Bujanovačke da će otvaranje COVID bolnice "biti teško izvodljivo".

– Nije nemoguće, ali biće teško naš objekat prenameniti za bolničko lečenje.

Sigurno je da će nam trebati dodatna oprema i pre svega ljudstvo, što verujem da se može obezbediti, ali problem je prostor.

Ne možemo da budemo bolnica jer je kod nas koncept hotelskog smeštaja, nema odgovarajućeg prolaza do kreveta, nema velikih prostorija koje bi omogućile kontrolu pacijenata, već se radi o klasičnim hotelskim sobama – rekao je Nedeljković.

Podsećanja radi, prošle nedelje je kod dvoje zaposlenih iz redova medicinskog osoblja u ovom lečilištu potvrđena infekcija koronom, a direktor kaže da je još dvoje sumnjivih.

– Mi smo za sada u redovnom režimu rada, ali smo smanjili prijeme za ambulanto lečenje, smanjuje se i broj u stacionaru, korisnici manje dolaze – dodao je Nedeljković.

Bujanovačka Banja je tokom aprila meseca služila kao karantin za povratnike iz inostranstva, međutim, Nedeljković naglašava da će organizovanje i funkcionisanje COVID bolnice, ukoliko do toga dođe, biti posve drugačiji izazov.

Najnovije vesti