Manifestacija Muzeji za 10 u Vranju uprkos koroni

Manifestacija "Muzeji za 10" biće održana šesti put u Vranju i Srbiji od 9. do 15. novembra, saopšteno je iz vranjskog Narodnog muzeja.

Tim povodom u Muzej kući Bore Stankovića od 9. do 15. novembra biće održan program pod nazivom "Novo ruho Muzej kuće - osavremenjavanje stalne postavke spomen sobe".

Muzej kuće Bore Stankovića sa novom postavkom otvorena je za posetioce 30. januara ove godine povodom Dana grada, u okviru programa obeležavanja 142. godišnjice oslobođenja Vranja od Turaka.

Ovaj projekat finansijski podržalo Ministarstvo kulture.

U Galeriji Narodnog muzeja u ponedeljak 9. novembra u 13 sati biće otvorena arheološka izložba "Vinčanska žena - boginja, majka, mit", autorke Tatjane Trajković Filipović, arheologa kustosa Narodnog muzeja u Nišu.

Izložbu će otvoriti dr Aleksandar Bulatović, naučni saradnik sa Arheološkog instituta u Beogradu.

Izložba je organizovana u saradnji sa Narodnim muzejem iz Niša, a biće otvorena u velikoj sali Galerije Narodnog muzeja.

U maloj sali galerije u ponedeljak 9. novembra biće otvorena izložba "Nove Akvizicije Narodnog muzeja Vranje 2015 - 2019".

Autori su Miloš Đorđević, Miloš Tomić, Željka Momirov, Kosta Bunuševc, Dragan Zdravković, Perica Donkov, Grupa "Škart i Dragan Protić Prota, Mrđan Bajić, Dušan Otašević, Mileta Prodanović, Zoran Vranešević, Marko Crnobrnja, Aleksandar Todorović, Gabriel Glid, Mihael Milunović, Slobodanka Stupar, Vjera Damjanović, Vladimir Perić, Dragoslav Krnajski, Marija Dragojlović, Nina Todorović i Vesna Zarev, otkupljena projektno uz podršku Ministarstva kulture.

Izložba "Nove Akvizicije Narodnog muzeja Vranje 2015-2019" prezentuje dela 23 autora čija su dela otkupljena na projektu "Osavremenjavanje umetničke zbirke Narodnog muzej u Vranju", uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije u navedenom periodu.

U okviru manifestacije "Muzeji za 10" biće izloženi i radovi sa izložbe dečjih radova koja je priređena povodom obeležavanja 50 godina postojanja i rada škole "Vule Antić" u Vranju.

Izložba je otvorena 25. oktobra u foajeu Narodnog muzeja.

- Iako epidemiološke mere ograničavaju mogućnosti muzeja da dopru do svoje publike u punoj meri, muzeji u Srbiji su pokazali veliku kreativnost koristeći snagu društvenih mreža i internet platformi.

Svojim aktivnostima u digitalnom svetu muzeji su pomogli ljudima da što bolje prebrode izolaciju, da se opuste i oslobode se stresa - kaže se u najavi.

VINČANSKA ŽENA - MIT, BOGINJA, MAJKA

Autori izložbe su arheolog Tatjana Trajković Filipović- kustos Narodnog muzeja Niš, arheolog Julka Kuzmanović Cvetković- muzejski savetnik Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju, istoričar Aleksandar Nikezić iz Centra za kulturu Aleksinac i arheolog Petar Milivojević iz Arheološkog inatituta u Beogradu. Autori monografije "Poznoneolitska i ranoeneolitska figuralna plastika iz severne oblasti centralnog Balkana" koja prati izložbu su Petar Milojević, Tatjana Trajković Filipović, Julka Kuzmanović Cvetković, Aleksandar Nikezić, Sanja Crnobrnja Krasić, Jelena Milojević i Magdalena Selaković.

- Značaj projekta "Vinčanska žena-mit, boginja, majka" ogleda se u saradnji četiri institucije . dva regionalna muzeja, niškog i prokupačkog, kao i Zavičajnog muzeja Župe u Aleksandrovcu i Kulturnog centra u Aleksincu koji u okviru svoje delatnosti imaju i arheološku zbirku. Cilj projekta je da se posetioci izložbe kroz postavku neolitskih figurina, kulturnih predmeta i ostalog pratećeg arheološkog materijala detaljnije upoznaju sa društvenim, privrednim, kultnim, estetskim i utilitarnim obeležjima i težnjama neolitske populacije na prostoru severne oblasti centralnog Balkana. Ta energija usmerena ka stvaranju praktičnih i korisnih predmeta kanališe se do neverovatnog umetničkog izražavanja kroz figuralnu plastiku kao i duboki religiozni odnos prema prirodi, nepoznatom i svemu što je okružavalo život i misao neolitskog čoveka, vodeći posetioca korak po korak kroz neolit. Bitna za publiku obuhvaćena projektom jeste prilika za upoznavanje sa verovanjem, duhovnim i društvenim živoom vinčanskog čoveka, kao i sa lokalnim specifičnosima u silu i formi neolitskih figura - kaže se u najavi izložbe.

Manifestacija "Muzeji za 10" u novom terminu, od 9 do 15. novembra, biće održana uz poštovanje svih procedura propisanih od Vlade Srbije koje se odnose na sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.

Tema ovogodišnje manifestacije je "Muzeji za jednakost: raznolikost i inkluzija".

- Tema podstiče jačanje raznolikosti i inkluzije u ustanovama kulture i naglašava osnovnu društvenu vrednost muzeja - potencijal da stvore značajna iskustva za ljude bez obzira na njihovu etničku pripadnost, pol, socioekonomsku pozadinu, nivo obrazovanja, fizičke sposobnosti, političku pripadnost i verska uverenja - navodi se.

Ove godine 16. Evropska noć muzeja biće obeležena u subotu 14. novembra pod pokroviteljstom Ministarstva kulture.

RADNO VREME GALERIJE U VREME MANIFESTACIJE

- Od ponedeljka do petka od 8 - 20 sati

- Subotom i nedeljom 9 - 14 sati

Najnovije vesti

Foto promo Dve biciklijade za vikend u Vranju »

Ovom sportskom događaju prethodiće Mini biciklijada, koja je namenjena najmlađima i biće održana u subotu 20. jula.Start...