Manić: Lokalni funkcioneri da se ugledaju na Palmu u pogledu izdvajanja za poljoprivredu

Dejan Manić, narodni poslanik Jedinstvene Srbije iz Vranja u Skupštini Srbije, izjavio je na poslednjoj sednici da lokalni funkcioneri u Serbiji treba da se ugledaju na Dragana Markovića Palmu, lidera te partije, u pogledu izdvajanja za poljoprivrednike.

On je za skupštinskom govornicom, debatujući o novim izdvajanjima za poljoprivredne proizvođače i stočare, koja su najavljena kao mehanizam za jačanje manjih poljoprivrednih gazdinstava, rekao da su u Vranju obnavljanje, preregistracija odnosno registracija gazdinstava urađeni na pravi način.

"Mi smo do sada u Vranju preregistrovali više od 90 gazdinstava, a imamo ih na našem području oko 4.350 (a u okrugu oko 14.000).

Ako smo mi to u Vranju uspeli da realizujemo u zakonskom roku, ne vidim potrebu da se amandmanom na zakon taj rok dodatno produžava, naročito ne na dve godine.

On je dodao da povećanje budžeta i podsticaja za poljoprivredu unapređuje položaj poljoprivrednika, koji mogu da planiraju izvesniju budućnost.

"Najveći broj gazdinstava u Vranju i okrugu je površine od 2 do 7 hektara, to nisu veliki poljoprivredni proizvođači, ali jug Srbije, takav kakav je, mora da živi i opstaje.

Ova nova izdavanja su upravo usmerena na njih i oni sada mogu da razmišljaju da u narednom periodu povećaju svoju proizvodnju, a samim tim i prihode", dodao je Manić.

On je podsetio da su vranjski kraj i Pčinjski okrug nekada imali veliki stočni fond, te značajne površine voćnjaka pod šljivom, dunjom, jabukom i višnjom.

Oko 2000. i posle toga, stočni fond je pao na istorijski minimum, kao i površine pod voćnjacima.

Međutim, u poslednjih desetak godina situacija se popravlja povećanjem budžeta i subvencija za poljoprivrednike.

Imamo i potpuno nove poljoprivredne proizvođače i stočare.

Nekada smo u okrugu imali tri velike fabrike za preradu voća i mesa - Delišes u Vladičinom Hanu, Poljoprodukt u Vranju i Jugokop u Bujanovcu.

Delišes je uspešno privatizovan, međutim Poljoprodukt i Jugokop su u stečaju.

Ako poljoprivreda doživi zamah kakav se očekuje, samtram da ćemo u Vranju i okolini u dogledno vreme imati nove prerađivače voća, povrća i svežeg mesa.

Da li će to biti u pogonima pomenutih preduzeća u stečaju ili nekih novih pogona, manje je bitno", kazao je Manić.

On je na kraju rekao da je poljoprivrednicima i stočarima, osim podrške Vlade Srbije, neophodna i podrška lokalnih funkcionera i lokalnih samouprava.

"Želim da apelujem na sve lokalne funkcionere da se ugledaju na primer pravog srpskog domaćina Dragana Markovića Palme, koji je u Jagodini poljoprivrednim proizvođačima, pored sijaseta drugih pogodnosti, obezbedio u poslednjih sedam godina da ne plaćaju porez na poljoprivredno zemljište.

Zašto nešto slično ne bi uradili i ostali gradonačelnici i predsednici opština.

To nije veliki gubitak za lokalne samouprave, ali bi bila velika dobit za naše poljoprivredne proizvođače", kazao je Manić.

Najnovije vesti