Maljići: Konačan sporazum Kosova i Srbije već je dve godine na papiru

Politički analitičar Škeljezen Maljići izjavio je da je konačan sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije već dve godine konsolidovan, i da se nalazi na papiru, a da Srbija sada pokušava da u zadnjem trenutku nešto promeni i dobije.

- Naravno da ima pitanja koja treba promeniti.

Srbija pokušava da u poslednjem trenutku nešto dobije - kazao je Maljići u emisiji prištinske televizije Klan Kosova, i dodao da se sporazum može izmeniti samo u nijansama.

On je rekao da je u Prištini stvoren utisak da nije ništa postignuto i da dijalog nije dao rezultate.

- Ja mislim da je suprotno.

Zašto se sada govori o kraju dijaloga, zato što imamo tehničke sporazume koji se ostvaruju - kazao je Maljići.

Prema njegovim rečima konačni sporazum spreman je već dve godine.

- Vrlo smo blizu rešenja.

Srbija ima drugi problem, proruske snage.

Oni pokušavaju da ruše ceo proces, na svim nivoima, svaki deo dijaloga i sporazume koji su postignuti - kazao je Maljići.

Prethodno je kosovski predsednik Hašim Tači rekao da će na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razmotriti ostvarivanje svih dosadašnjih sporazuma i sagledati mogućnosti za postizanje konačnog, pravno-obavezujućeg sporazuma Prištine i Beograda.

- Potvrdili smo učešće (na sastanku u Briselu), naše ekipe će se susresti narednih dana, dok će susret predsednika biti u nedelju.

Imaćemo stalne kontakte s našim međunarodnim prijateljima, kako bismo imali bolju koordinaciju - kazao je Tači novinarima.

Tokom dana kosovski predsednik se sastao sa ambasadorima zemalja kvinte i šeficom kancelarije EU na Kosovu, u pripremi za susret sa predsednikom Vučićem u nedelju 24. juna.

Najnovije vesti