Majka sa bolesnim detetom prošla golgotu: Šetali ih 7 sati od Surdulice do Vranja

Jelena Milosavljević iz Vladičinog Hana, majka dečaka, na svom Fejsbuk profilu podigla je buru ispovešću o tome kako je dete sa temperaturom u jednom danu obišlo tri zdravstvene ustanove na relaciji Vladičin Han - Vranje - Surdulica, gde je na kraju proveo i novogodišnju noć, piše Srbija Danas.

Majka dečaka u svom postu opisala je koliko dugo je trajala agonija dok nije utvrđeno gde dete treba da bude smešteno, te su lekari iz jedne ustanove slali dete u drugu.

Jelenina objava podeljena je više od 6.000 puta, a ova informacija stigla je i do Ministarstva zdravlja, koje je odmah reagovalo, te se sada u ovim ustanovama sprovodi kontrola kako bi se tačno utvrdilo šta se tog dana dešavalo i zašto dečak odmah nije zbrinut.

Naime, majka je krenula sa hronologijom događaja, a sve je počelo kako je napisala 20. decembra, kada je i sama bila pozitivna na kovid.

- Treći dan otkako sam pozitivna na covid i prvi dan kako Radomir dobija temperaturu 38.5. Suprug, tada još uvek negativan, vodi ga kod pedijatra i Rade do subote pije sirup. Suprug se testira 26.12, pozitivan je, 29.12. nakon tri dana zatišja i naizgled ozdravljenja, u utorak popodne Rade dobija 38.8. Sa Pedijatrije nas praktično vraćaju kući jer medicinska sestra više veruje digitalnom toplomeru koji je pokazao 36.6, nego detetu koje gori i koje je febrilno, što bi uočio i laik, a kamoli medicinski radnik - napisala je Jelena u svojoj objavi.

Te noći, prema njenim rečima dete je dobilo temperaturu 40.2 i od 31. decembra kreće agonija.

- Na dečjem u Surdulici nas prima izuzetno ljubazna i profesionalna doktorka koja crpi mnogo informacija od mene o celom toku bolesti i obavlja detaljan pregled deteta.

Zaključuje da (uveliko febrilan i dehidriran, gotovo beživotan) Rade ipak ima koronu i piše izveštaj sa preporukom pedijatru u Vladičinom Hanu da dete uputi na pedijatriju u Vranju. Dete kom uveliko skače temperatura, stavljamo nazad u kola i idemo u Han po uput za Vranje. Tamo se krste od ovih u Surdulici ali nam ipak daju uput. Stižemo u Vranje, upućuju nas u dečiju covid ambulantu - navodi se u postu.

Iz Vranja dete je ponovo poslato u Vladičin Han, iz Hana ponovo dobija uput za Surdulicu, gde mališan ostaje tri dana na bolničkom lečenju.

REAGOVALO MINISTARSTVO

Kako bi saznali kako je nastao nesporazum pa je mališan pod temperaturom sate proveo vozeći se od grada do grada sa portala Srbija danas kažu da su uputili pitanja na više adresa. Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Zoran Radovanović zatražio je od svih pomenutih zdravstvenih ustanova izveštaje, ali i da se sprovode kontrola kako bi se utvrdilo šta se tačno dogodilo, nakon čega će biti obaveštena javnost.

Majka mališana napisala je da je dete sada dobro, ali da je primila mnogo poruka i reči podrške posle njene objave.

- Dobili smo bezbroj poruka podrške i brige, kako od ljudi koji nas poznaju, tako i od onih koji nas ne poznaju.

Rade je sada dobro, mada tek sada, čini mi se, izbija sva ona trauma i frustracija koju je ovo malo biće doživljavalo 31.12. ni ne znajući šta mu se dešava i zašto toliko pati - napisala je majka na svom profilu uz fotografiju mališana kako duva svećice.

- U 18.30 primljeni smo u Surdulici na dečje odeljenje. Čekamo doktora kog su pozvali. Detaljno pregleda Radeta i kaže da je on sigurno bio pozitivan u zadnjih deset dana.

Da ima i gnojnu anginu i da moramo da ostanemo jer će da kolabira ovako dehidriran.

Danas smo doživeli da dete, koje je u 11 časova primio prvi lekar znajući da već danima ima previsoku temperaturu i da nije jeo i pio, dakle takvo dete u 21. veku narednih sedam sati vozimo u kolima u tri grada.

Doživeli smo da ga dva puta u roku od dva sata testiraju na covid, kao da ne veruju sami sebi ni prvom testu? Ušli smo u Novu godinu u bolničkoj sobi, bez tate i supruga, sami, a ovu suzu u detetovom oku nikome neću da oprostim.

U 3 sata se probudio i rekao mi kao iz vedra neba: "Mama, ja te mnogo volim. I tatu volim iznad oblaka, kao Zariju".

U 4 časa je trazio ćevap, sok i vodu. Konačno je uspeo da jede i pije, i zaspao.

Ne znam koliko ćemo biti u ovom sobičku veličine kutije šibica, ali obećavam ti sine, neko će da odgovara za tvoje maltretiranje i suze danas, čim izadjemo iz bolnice.

Izvini sine, i u moje i u njihovo ime - napisala je, između ostalog Jelena u svom postu.

PO PROTOKOLU

Direktor ZC Surdulica dr Dragan Kitanović objasnio je da je u njihovom slučaju sve uređeno po protokolu, ali da će svakako ceo slučaj biti ispitan.

- Žao mi je što su doživeli takvu neprijatnost, ali važno je da je dete sada dobro, bio je ovde tri dana i otpušten je kući. Što se tiče slanja iz Sudrulice za Vranje, razlog je taj što. sada u ovim okolnostima, dete sa temperaturom mora da ide kod infektologa, a mi dalje postupamo kako on naloži. Svakako, mi ćemo ispitati ceo slučaj - rekao je Kitanović.

Najnovije vesti