Lekaru Civkarovskom nepravnosnažno tri, a Kanačkom dve godine zatvora

Specijalisti otorinolaringologu Darku Civkarovskom izrečena je nepravnosnažno efektivna kazna zatvora od tri godine, a anesteziolog Slaviša Kanački osuđen je prvostepenom presudom na dve po optužbi za nesavesno lečenje petogodišnje D.M. koja je preminula u vranjskoj bolnici pre deset godina, saopšteno je u sredu po završetku procesa pred Osnovnim sudom u Vranju.

Obojici su izrečene i mere zabrane obavljanja lekarskog poziva u trajanju od pet godina, s tim da im se vreme provedeno u zatvoru ne uračunava u tu meru.

Na prvostepenu presudu Osnovnog suda u Vranju stranke u postupku imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Nišu.

Suđenje u ovom predmetu trajalo je gotovo deset godina.

Lekari su optuženi u vezi sa slučajem smrti devojčice D.M (5) iz sela Ćukovac kod Vranja, na Dečjem odeljenju vranjske bolnice, koji se dogodio 8. januara 2011. godine.

Civkarovski i Kanački su u ovom postupku nepravnosnažno osuđeni 2016. godine na po tri godine efektivne zatvorske kazne i pet godina zabrane bavljenja lekarskim pozivom.

Ova presuda Osnovnog suda je ukinuta na višoj instanci, u Apelacionom sudu u Nišu sa obrazloženjem da je bilo "bitnih povreda odredaba krivičnog postupka".

Ponovljeni glavni pretres završen je u utorak 21. septembra ove godine, a izricanje presude odloženo je tada za danas.

Nalazi veštaka

U prvobitnom nalzu Sudsko medicinskog odbora (SMO) Medicinskog fakulteta u Beogradu pisalo je da optuženi "nisu prepoznali neposrednu životnu ugroženost deteta, ni činjenicu da prethodno data terapija za smanjenje tkivnog otoka sluznice donjeg dela završnog ždrela grlenog poklopca i grkljana nije dovela do poboljšanja zdravstvenog stanja". Navodno, "nisu izvršili detaljne preglede iz domena svojih specijalnosti i nisu organizovali hitan transport deteta u operacionu salu i preduzimanje intubacije (zbrinjavanje disajnog puta postavljanjem plastičnog tubusa-cevi u gornje disajne puteve) radi obezbeđenja prohodnosti disajnog puta, niti se pripremili za traheotomiju u slučaju da postupak ne uspe zbog otoka usled koga se devojčica na kraju ugušila". Nišlije su u drugom veštačenju, pak, precizirale da je „kod maloletne D.M. od momenta prijema u bolnicu postojalo teško kliničko stanje“, kao posledica tzv. stridoroznog laringitisa (prema SMO - teže zapaljenje grkljana).

"Ono se ogledalo u poremećaju disanja usled otežanog prolaska vazduha kroz suženi disajni put u nivou grkljana sa posledičnim padom koncentracije kiseonika u krvi što je kod nje izazvalo angažovanje pomoćne disajne muskulature, uznemirenost, ubrzani rad srca, pojavu bledila kože i pomodrelost sluzokože usana. Ovakvo stanje deteta zahtevalo je hitnu lekarsku intervenciju s ciljem lečenja i sprečavanja ozbiljnih komplikacija koje, ako se na vreme ne preduprede, mogu izazvati nastanak katastrofalne posledice", kaže se u nalazu niških veštaka.

Lekarima je zamereno što su kasno pribegli traheotomiji (minimalno invazivna terapijska metoda kojom se stvara veštački otvor, traheostoma na prednjem zidu vratnog dela dušnika, wik) kako bi se detetu omogućilo alternativno disanje.

Projekat "Pravosuđe, evrointegracije i novinarska praksa" sufinansiran je iz Budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Najnovije vesti