Lazović: Imamo kapacitete, potreban višak ambicije u privredi

Pomoćnik ministra prosvete za tehnološki razvoj, transfer tehnologija i inovacioni sistem Saša Lazović, izjavio je u Vranju da je raspodela potencijala za stvaranje novih ideja u privredi, svuda ista, bilo da je reč o Vranju, Beogradu, Austaliji ili Americi.

- Ne postoji geografska periferija, jer sada mobilnim telefonom razovarate s bilo kim na planeti, u bilo kom trenutku.

Važna je namera, ne treba odustajati, treba probati ponovo sve dok ne uspete – rekao je Lazović.

Obraćajući se privrednicima Vranja i Pčinjskog okruga, u vezi sa programima podrške tehnološkim inovacijama za koje Vlada Srbije izdvojila 400 mliona dinara, on je naglasio da „ozbiljne i odgovorne države stvaraju okruženje da privrednički i svaki drugi potencijal krene da cveta“.

- Mi u ministarstvu obezbeđujemo uslove da se to dešava i ovde u Srbiji, obezbeđujemo resurse i obezbeđujemo kontinuitet.

Moram da pohvalim aktivnosti Inovacionog fonda Srbije, jer je postavljen jedan organizovan sistem, a sad je naš zadatak da ga proširimo i osnažimo njegove temelje.

Poručujem privrednicima koji žele da apliciraju za ove projekte da budu ambiciozni, da im ova aplikacija ne bude cilj sama po sebi.

Treba gledati u budućnost, razmišljati kako će taj projekat da živi posle pet ili deset godina, kao i da li će imati 10, 100 ili 1.000 puta veću vrednost od one koju daje država u vidu podrške - kazao je Lazović.

Fond za inovacionu delatnost objavio je početkom meseca javni poziv za programe podrške tehnološkim inovacijama - Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija.

Za nih je iz budžeta izdvojeno 400 miliona dinara.

Najnovije vesti