Kostov: Točenje goriva iz cisterni u Bosilegradu je tempirana bomba

Vranje/Bosilegrad - Točiti ljudima u Bosilegradu gorivo iz cisterni na otvorenom je kriminalan čin, to je u bezbednosnom smislu nelegalno i nezakonito i predstavlja pravu tempiranu bombu - izjavio je u sredu za Vranje News Stefan Kostov, privatni preduzetnik, vlasnik preduzeća "Hrast" i benzinske pumpe u čiji posed ne može da uđe godinama zbog maratonskih sudskih procesa sa opštinom.

- Neverovatno je da se dozvoljava da cisterne sa gorivom stoje na suncu.

Šta ako dođe do pregrevanja i eksplozije, da li treba da Bosilegrad ode u vazduh - retorički pita Kostov.

S druge strane, dodaje on, "druga je stvar ako je Vlada Srbije donela takvu odluku".

- Mada, meni je to sumnjivo, ali bi to bila druga stvar i tu ne mogu da prigovaram.

S jedne strane, to je sada jedino mesto u Bosilegradu gde može da se natoči gorivo, to bi bilo neko racionalno objašnjenje za ovakvu odluku - da se ne ostane bez derivata.

Ali, s druge strane, znam da treba mali milion papira da se pumpa otvori i prodaje gorivo.

A, ovo je otvoreno preko noći i smatram da tu nešto nije ispravno - rekao je Kostov za naš portal.

Pre desetak dana u Bosilegradu je, odlukom finansijske policije, zatvorena jedina (privatna) bezinska pumpa sa koje se gorivom snabdevaju kako građani, tako i nadležni lokalni organi, ustanove i preduzeća iz bosilegradskog kraja.

Druga pumpa, u vlasništvu sagovornika Vranje News-a Kostova, koju je on svojevremeno kupio od Autotransportnog preduzeća, zapravo nije ni proradila zbog sudskih procesa koje je opština pokrenula protiv ovog preduzetnika.

- Ova druga ne radi zato što bi neki moćnici odavde da peru novac, a druga je pre pre desetak dana zatvorena jer, valjda, nije radila u skladu sa zakonom.

Čuo sam da je zatvorena na petnaest dana.

A, evo, ja sam spreman da benzinsku pumpu koju sam kupio na legalan način preko suda otvorim, modernizujem po evropskim standardima i da je stavim u funkciju 24 sata dnevno, međutim, zbog opstrukcija iz opštine ja to ne mogu već godinama.

Smatram da i ovo što se sad radi, to točenje goriva iz cisterni služi za pranje novca.

Ali, ako je država tako odlučila, ja to pozdravljam i državu podržavam uvek - navodi Kostov.

SLUČAJ "PUMPA" I "LIČNI INTERESI"

Kostov je za Vranje News rekao da je pre nekoliko dana, 14. septembra ove godine, u vezi sudskih sporova koji se vode u vezi sa benzinskom pumpom koju je pre pet godina kupio na licitaciji, vraćena presuda iz Apelacionog privrednog suda na ponovno suđenje.

- Presuda je u moju korist, konstatuje se da opština tamo nema nikakvo vlasništvo te da nju može da zastupa samo opštinski pravobranilac, a ne kako je bilo da to čine raznorazni advokati. To je jedan spor, a drugi se vodi pred Osnovnim sudom u Surdulici, odeljenje Bosilegrad, u vezi sa smetanjem poseda. I to će biti u moju korist jer je veštak iz Vranja konstatovao da mi je pričinjena materijalna šteta time što je objekat pumpe očerupan i što je ostavljen bez električne energije. Postoji još jedan spor, gde je po reviziji Osnovni sud u Surdulici presudio suprotno zakonu, ne primenjujući zapravo, kako je trebalo, Zakon o prometu nepokretnosti, već Zakon o planiranju i izgradnji za benzinsku pumpu koja je izgrađena pre pedeset godina - navodi on.

Kostov je formalni vlasnik nekadašnje NIS-ove benzinske pumpe u Bosilegradu. Tvrdi da je legalno kupio na licitaciji septembra 2014. godine, uredno platio, ali da do danas nije ušao u svoj posed. Više predmeta u vezi sa ovom pumpom je kod nadležnih sudova, a Kostov tvrdi da je sve posledica toga "što su se pojedinci iz lokalne vlasti, iz ličnih interesa, suprotstavili prodaji benzinske pumpe". Sudski sporovi vode se gotovo pet godina.

- Zašto se gospodin Zaharijev toliko zalaže za tu pumpu koju sam ja kupio? Opština tu nema ništa, apsolutno. Ja ga pitam koji je njegov interes u vezi sa benzinskom pumpom koju sam ja kupio? Ja mislim da su isključivo njegovi lični interesi u pitanju. Jer, on se prilikom prodaje svih ostalih celina Autotransportnog preduzeća nije bunio ni za šta drugo, osim za benzinsku pumpu - navodi Kostov za Vranje News.

Posle zatvaranja jedine benzinske stanice, u Bosilegradu se gorivo toči iz cisterne i to, prema rečima predsednika opštine Vladimira Zaharijeva, po cenama 10 dinara nižim po litru nego bilo gde u Srbiji.

Zaharijev je za Južne vesti izjavio da je jedinu pumpu 10. septembra zatvorila finansijska inspekcija "zbog nekakvih nereda", pa je desetak hiljada stanovnika opštine ostalo bez goriva što je, dodaje on, "ravno humanitarnoj katastrofi".

U pomoć je, kako je objasnio, na poziv opštine pritekao Republički štab za vanredne situacije, pa je u Bosilegrad u petak 13. septembra stigla cisterna privatne kompanije Knez petrol, odakle je sutradan počelo da se toči gorivo.

Zaharijev je demantovao da postoje bilo kakve nezakonitosti.

- Gorivo se prodaje u zakonskim okvirima, uz izdavanje fiskalnih isečaka - naglasio je predsednik bosilegradske opštine.

Kostov, međutim, smatra da to nije tako.

- Smatram se čestitim preduzetnikom i lojalnim građaninom Srbije.

Nisam izdajnik, nemam loše namere, pružam podršku državi Srbiji.

Tu mi žive deca, tu imam biznis, samo mi je stalo da sve bude u skladu sa zakonom - zaključuje Kostov u izjavi za Vranje News.

Tekstovi u sklopu projekta „Internet eko reporteri“ sufinansirani su sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Mišljenja, stavovi i zaključci izneti u tekstovima su isključiva odgovornost portala Vranje News i autora i ne odražavaju mišljenja i stavove ministarstva.

Najnovije vesti