Kostov: Ne znam da li NSB funkcioniše, ne zovu me na sednice iako sam član

Vranje/Bosilegrad - Nacionalni savet Bugara (NSB) u Srbiji ne funkcioniše ili makar ne na pravi način, a to zaključujem po činjenici da ne dobijam poziv za sednice iako sam član tog tela - izjavio je za Vranje News Stefan Kostov, privatni preduzetnik iz Bosilegrada i vlasnik preduzeća "Hrast", koji je lanjskog novembra na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina predvodio listu "Da vratimo dostojanstvo narodu".

- Nikad mi od izbora nije upućen poziv za sednicu, pa samim tim i ne znam da li se to telo sastaje.

Ja sam u tom telu opozicija i nemam nikakve druge informacije.

Niko me ne zove.

Imamo dva člana ali se većina, okupljena oko predsednika opštine Bosilegrad Vladimira Zaharijeva, ponaša kao da ne postojimo - kazao je Kostov za Vranje News.

On je apelovao na republičku vlast da na području bosilegradske opštine obezbedi poštovanje zakona Republike Srbije.

- Samo tražimo da se i ovde, kao i u ostatku Srbije, poštuju zakoni ove države - naveo je Kostov.

NEPRAVILNOSTI

Kostov je u novembru 2018. godine, neposredno nakon završetka izbora za Nacionalni savet bugarske nacionalne manjine, za Vranje News izjavio da su ti izbori "protekli u nedemokratskoj, nefer i nekorektnoj atmosferi".

- Lokalna samouprava, koju vodi predvodnik konkurentske liste i predsednik opštine Vladimir Zaharijev, postavila je po deset posmatrača na svakom biračkom mestu, a moja lista je imala po dvoje, kojima, uzgred, nije bilo dozvoljeno da na adekvatan način prate rad biračkih tela. Predstavnici biračkih odbora, pod komandom Zaharijeva, obilazili su kuće i ljude koji nisu došli da glasaju, i otuda donosili ogroman broj koverti za listićima na kojima je već bio zaokružen glas za njih. Prijavljivali smo nepravilnosti radnom telu, ali bez rezultata. Bili smo ignorisani, potisnuti i nemoćni da se u fer atmosferi borimo za bolji rezultat. Čak je veliki broj birača meni naklonjenih bio ispisan iz posebnog biračkog spiska - kazao je Kostov u novembru za naš portal.

On se tada zahvalio svim biračima koji su glasali za njega, uz napomenu da će "opravdati njihovo poverenje" boreći se za proklamovane ciljeve liste preko dva člana u Bugarskom nacionalnom savetu.

Podsećanja radi, lista "To smo mi" Vladimira Zaharijeva ostvarila je ubedljivu pobedu na izborima za Nacionalni savet Bugara 4. novembra prošle godine

Lista, na kojoj je bio i predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov, osvojila je najviše glasova i u dimitrovgradskoj opštini (78 procenata), dok je listi "Da vratimo dostojanstvo narodu" – Stefan Kostov poverenje ukazalo 15 odsto izašlih birača.

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je tada da je izborni dan, u kome je osamnaest nacionalnih manjina biralo svoje predstavnike u nacionalnim savetima, protekao bez uočenih nepravilnosti.

STOJKOV ZA PREDSEDNIKA

Za predsednika Bugarskog nacionalnog saveta u januarau ove godine, sa jedanaest glasova i samo jednim uzdržanim, izabran je Stefan Stojkov, potpredsednik tog saveta u prethodnom mandatu i čovek od poverenja Vladimira Zaharijeva. Doneta je tada odluka da se NSB-om upravlja po principu tzv. rotacionog predsedavanja, sa mandatom predsednika od godinu dana, nakon čega bi bio izabran novi iz redova Saveta. Za potpredsednike saveta tada su izabrani Straško Apostolov iz Bosilegrada, te Slavica Vasov iz Dimitrovgrada). U Izvršni odbor ušli su Angel Josifov iz Dimitrovgrada kao predsednik, te zamenici Ljiljana Vasova iz Bosilegrada i Dimitar Asenov iz Niša. Na izbornoj sednici NSB-a formirane su komisije za obrazovanje, kulturu, informisanje i službenu upotrebu jezika. Određeno je tada da obrazovanje vodi Metodij Čipev iz Bosilegrada, kulturu Slobodan Aleksić iz Dimitrovgrada, informisanje Nadežda Stojanović iz Dimitrovgrada, a resor službene upotrebe jezika Albena Kotev iz Dimitrovgrada. Budžet NSB-a na godišnjem nivou je 7,7 miliona dinara.

Najnovije vesti