Koridor 10 šansa za dolazak stranih kompanija u Vranje i Vladičin Han

Iako imaju povoljan geografski položaj, prirodne resurse i kapacitete za povećanje proizvodnje i izvoza, loša saobraćajna infrastruktura godinama je bila jedno od najvećih razvojnih ograničenja južne Srbije.

Izgradnja Koridora 10 oštinama Pčinjskog i Jablaničkog okruga, poslednjih pet godina dala je šansu za dolazak stranih kompanija.

U Vladičin Han su najpre stigli susedi, kompanije iz Bugarske i Makedonije, prošle godine otvoren je novi pogon turske kompanije "Teklas", koja proizvodi auto-delove.

Za tri godine zaposleno je 700 uglavnom mladih ljudi.

- To su stvari koje su omogućile opstanak ove male opštine.

Sada ulazimo u fazu kada ćemo obezbediti razvoj lokalne samouprave, širenje naših privrednih kapaciteta - kaže Goran Mladenović, predsednik opštine Vladičin Han.

- Važna nam je izgradnja auto-puta, kao i našim partnerima, jer svakodnevno po tri-četiri kamiona ide u oba pravca tim putem do Španije, Nemačke, Mađarske - navodi Fikret Ajnibal, generalni direktor "Teklasa" u Vladičinom Hanu.

Moderni putevi privlače investitore, otvaraju se radna mesta, poboljšava kvalitet života, smanjuju migracije.

- Stvaraju se mogućnosti za nas mlađe da imamo neku budućnost, da ostanemo ovde, da radim - ističe Desimir Ranđelović iz Vladičinog Hana.

- Ja se nadam da će i nama ovde biti mnogo bolje s obzirom na to da smo na glavnom putu - poručuje Svetlana Jovanović Nikolić.

Vladičin Han će imati dva isključenja sa autoputa za grad i industrijsku zonu.

U Vranju se gradi obilaznica, koja će povezivati Slobodnu zonu sa Koridorom 10.

Tokom izgradnje Koridora u Slobodnoj zoni u Vranju otvorene su dve italijanske kompanije "Ditre Italia" i "Geoks", proizvođači nameštaja i obuće.

Uposleno je 1.400 radnika.

- Samo prisustvo Koridora 10 ubrzava protok robe i usluga i sve to investitori imaju na umu i u vidu.

Tako da je Vranje sada jedna povoljna destinacija za investicije - kaže Slobodan Milenković, gradonačelnik Vranja.

Jablanički i Pčinjski okrug spaja Grdelička klisura. Tu se gradi najzahtevnija deonica Koridora 10 dužine 26 kilometara. Očekuje se da će biti završena do kraja godine.

Privredni oporavak doživeo je i Leskovac.

Otvaranjem novih preduzeća poslednjih pet godina, zaposleno je pet i po hiljada ljudi u ovom gradu.

- Mi očekujemo u toku tekuće 2018. godine otvaranje najmanje tri fabrike u našem gradu.

"Džinsi" koja je dobila sve potrebne dozvole i potpuno je završena, fabrika "Jura" jedna od najmodernijih u Srbiji - poručuje Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca.

Najnovije vesti