Koncert FILUM-a: Mladost, inspiracija, interpretacija FOTO/VIDEO

Treći koncert u okviru manifestacije Maj mesec muzike održali su studenti Duvačke katedre Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu.

Šteta što sala nije bila ispunjena kao prethodnih večeri, jer su nastup i interpretacije bili dinamični, a na repertoaru su se našle kompozicije Baha, Vidmana, Martena, Sen Sansa, Karl Marie fon Vebera, Debisija i Radomira Petrovića.

U koncertnoj sali Muzičke škole Stevan Mokranjac u Vranju nastupili su solisti Mina Cvetković (flauta), Marko Marković (oboa) i Nikola Marjanov (klarinet), uz klavirsku pratnju njihove profesorke Nevene Gligorić.

Mladi klarinetista Nikola Marjanov kazao je da su on i njegove kolege u Vranju veoma lepo dočekani.

- Hteo bih da pohvalim muzičku školu u Vranju, osetili smo pozitivnu energiju iz publike.

Smatram da bi svaki grad u Srbiji trebalo da ima ovakvu manifestaciju gde se prezentuju i mladi i iskusni muzičari - rekao je Marjanov.

Profesorka Nevena Gligorić izjavila je za Vranje News da prvi put sa svojm studentima boravi u Vranju.

- Veoma smo lepo dočekani, divna je sala i publika je bila sjajna.

Nadamo se da ćemo imati priliku da opet sviramo ovde - rekla je Gligorićeva.

Manifestacija će se nastaviti u ponedeljak koncertom solo pesme na kome će nastupiti Andrej Naunov, Kristijan Antovski i Anđela Janković.

Početak je zakazan za 19 sati.

Mina Cvetković (flauta) je rođena Čačanka. Apsolvent je na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Osvojila je više od dvadeset nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Godine 2018. snimila je dve kompozicije Mihovila Logara za izdanje SANU "Očuvanje nacionalne muzičke baštine". Članica je orkestra za džez i popularnu muziku "Elektik orkestra" pri SKC-u u Kragujevcu. Aktivno nastupa kao solista, kamerni i orkestarski izvođač na festivalima i muzičkim svečanostima širom zemlje i inostranstva.

Nikola Marjanov (klarinet) je iz Vrbasa. Studije klarineta upisao je sa šesnaest godina na Fakultetu umetnosti u Nišu, da bi sledeće godine studije nastavio na FILUM-u u Kragujevcu u klasi profesora mr Aleksandra Tasića. Pohađao je majstorske kurseve vrhunskih svetskih klarinetista, osvajao nagrade u zemlji i inostranstvu i nastupao na međunarodnim festivalima sa inostranim omladinskim orkestrima. Pohađao je orkestarsku akademiju Beogradske filharmonije 2017.

Marko Marković (oboa) je iz Kragujevca. Studije oboe upisao je u rodnom gradu sa 17 godina. Osvojio je više domaćih i međunarodnih nagrada, nastupao kao solista ili sa kamernim orksetrima širom Srbije i regiona. Nastupao je sa Simfonijskim orkstrom RTS-a.

Nevena Gligorić (klavir) rođena je Kragujevčanka. Studirala je na FMU u klasi profesorke Maje Rajković i u istoj klasi završila specijalističke studije. Tokom studija osvajala je nagrade, između ostalog prvu nagradu na takmičenju "Ohridski biser". Od 2008. radila kao profesor i korepetitor u Muzičkoj školi u Kragujevcu. Trenutno je umetnički saradnik na katedri za duvače i gudače na FILUM-u u Kragujevcu. Aktivno nastupa kao kamerni muzičar.

Najnovije vesti