Koncertom za klavir i violončelo otvoren Maj mesec muzike FOTO/VIDEO

Nastupom pijaniste Vladimira Miloševića i violončeliste Dragana Đorđevića u Koncertnoj sali Muzičke škole Stevan Mokranjac u Vranju u ponedeljak uveče zvanično je otvorena 19. tradicionalna muzička manifestacija "Maj mesec muzike".

Na programu su bila dela Betovena, Šopena, Prokofjeva, Vila Lobosa, Popera...

Direktorka Muzičke škole Tanja Bliznakovski istakla je da su raznovrsnim programima obuhvaćeni nastupi solista i kamernih ansambala renomiranih umetnika iz zemlje i inostranstva, kao i hora Muzičke škole.

Ukazujući na značaj i edukativnu ulogu klasične muzike, gradonačelnik Slobodan Milenković rekao je na otvaranju da ovaj kulturni poduhvat nosi muzičku formu u kojoj podjednako uživaju publika i učesnici.

- Ulaganje u kulturu je zalog za budućnost.

Upravo zbog toga lokalna samouprava nesebično podržava nova ulaganja u ovaj dom muzike.

Veliko mi je zadovoljstvo što iz godine u godinu, sredstvima grada stvaramo moderne uslove za rad, vežbanje i boravak novih talenata u ovim prostorijama - rekao je Milenković.

Osim 24. i 27. maja, svi nastupi održavaće se u Koncertnoj sali Muzičke škole od 19 časova.

Manifestacija će se nastaviti u sredu 8. maja.

Tada će na programu biti veče klarineta, a nastupiće vranjski klarinetista koji se proslavio širom sveta Aleksandar Tasić i Marija Desković Stanojković.

Program će početi u 19 časova u Koncertnoj sali Muzičke škole Stevan Mokranjac.

Manifestaciju Maj mesec muzike finansijski su podržali Ministarstvo kulture i informisanja i grad Vranje.

PROFIL

Vladimir Milošević je najistaknutiji pijanista svoje generacije, a Udruženje koncertnih umetnika Njujorka (New York Concert Artists & Associates) ga je proglasilo umetnikom u usponu za 2013. godinu. Diplomirao je i magistrirao na FMU u Beogradu, a usavršavao se na pijanističkoj akademiji Incontri col Maestro u Italiji, na École Normale de Musique u Parizu. Nastupao je širom sveta samostalno i sa raznim orkestrima. Sarađivao je brojnim solistima, među kojima su Stefan Milenković, Roman Simović, Janoš Balint, David Kastro-Balbi, Erik Krambes, Mišelom Dalbertoom, a redovno nasupa sa violončelistom Draganom Đorđevićem, sa kojim je ostvario niz uspešnih koncerata na festivalima u Srbiji i inostranstvu.

Dragan Đorđević je, po mišljenju kritičara, jedan od najoriginalnijih ličnosti svoje generacije. Školovao se u Školi za muzičke talente u Ćupriji, na FMU u Beogradu, na Guildhall školi za muziku i dramu u Londonu, kao i na Visokoj školi za muziku u Esenu. Sarađivao je sa umetnicima kao što su Slomo Mintz, Itamar Golan, Piter Skaltrop, Tan Dun, Lesli Hauard, Nemanja Radulović, Mihail Serbahov, Hyo-Sun Lim, Young Chil Lee i mnogi drugi. Nastupao je u raznim zemljama sveta, kao i na brojnim festivalima, samostalno i sa orkestrima.

Najnovije vesti