Kod Muzeja pronađen krčag iz 18. veka

Radnici koji rade na sanaciji zgrade Selamluka (Narodnog muzeja) u Vranju, iskopali su u jugozapadnom delu kompleksa Pašinih konaka krčag crvene boje iz 18. veka, javio je lokalni OK portal.

Krčag je visok petnaestak santimetara. Pronađen je uz sam temelj i ima očuvanu dršku, „profilisanu ivicu trolisnog oboda premazanog angobom, belom tečnošću koja se koristila prilikom izrade predmeta od gline i to sa unutrašnje i spoljašnje strane“.

Krčag će biti inventarisan u zbirci poznog srednjeg veka Odeljenja za Arheologiju Narodnog muzeja u Vranju.

Radovi na rekonstrukciji Muzeja izvode se u okviru projekta „Sanacioni i konzervatorsko- restauratorski radovi na zgradi Pašinog konaka - Selamluka”.

Novac za sanaciju muzeja Gradu Vranju u sklopu projekta „Grad Vranje – Gradskom kaldrmom“ dodelila je Vlada Srbije, kroz sufinasiranje programa ministarstva „Gradovi u fokusu“.

Pašin konak je zdanje u Vranju koje je sagradio Rauf-beg Džinić 1765. godine. Konak se sastoji od dve zrade. U prvoj zgradi (Narodni Muzej) bio je selamluk za boravak muškaraca, a u drugoj haremluk (danas restoran) za pašine žene.

Prvi konzervatorsko-restauratorski radovi izvedeni su 1955, a 1994. završena je revitalizacija.

Obe zgrade su podignute u bondručnom konstruktivnom sistemu sa ispunom od opeke, oblepljene blatom i okrečene. One predstavljaju reprezentativne primere stare gradske balkanske kuće simetričnog tipa, sa snažno isturenom strehom.

U prizemlju i na spratu imaju velike holove nepravilnih oblika, povezane pravim, vrlo strmim stepenicama.

Iz holova se ulazi u prostrane sobe koje se greju iz odžaklije smeštene između njih.

Sve sobe imaju bogato dekorisane tavanice u drvetu, među kojima se osobito ističe ona u zgradi haremluka.

Najnovije vesti