Knjiga Vranjanke Aleksandre Jovanović konkuriše za nagradu Biljana Jovanović

Knjiga poezije Prsti u psećem krznu Aleksandre Jovanović, dramaturškinje i književnice iz Vranja, u širem je izboru za Nagradu Biljana Jovanović.

Na konkurs su pristigle 204 knjige, a 16 najboljih naslova izdvojio je žiri u kome se nalaze Dragan Bošković (predsednik), te Danica Vukićević i Tijana Matijević.

Naslove koji će ući u uži izbor žiri će saopštiti početkom aprila, a krajem tog meseca biće proglašen dobitnik nagrade.

Aleksandrina knjiga objavljena je u izdanju Književne radionice Rašić.


Profil

Aleksandra Jovanović rođena je 1996. godine u Vranju. Nakon završene Gimnazije Bora Stanković upisala se na Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, na odsek dramaturgija, gde je diplomirala u septembru 2019, a potom i masterirala. Pohađa doktorske studije na FDU. Angažovana je kao dramaturg u više projekata. Neke od njenih pesama objavljene su 2019. godine u zbornicima Kiprijanov kladenac, Palanačko leto i Garavi sokak. Njena priča Prava devojka objavljena je u zbirci kratkih priča Daljine 2019. godine. Dobitnica je nagrade Mladi Dis za 2020. godinu na 57. Disovom proleću. Priča Tuđi štampana je u zborniku Službenog glasnika, a 2020. je štampan njen roman za decu Crna ptica, u izdanju Kreativnog centra, ovenčan sa više nagrada. Taj roman preveden je na makedonski jezik.

"Oštra i lucidna poetska imaginacija proizvodi antijunake poetske pseudobajke: Baš-čelika, ratnike, zemljoradnike, lovce...

Nasuprot njima su prsti.

Prsti su u psećem krznu, a žene su u prstima, žene bolesne, histerične, tužne, neporecivo daleke, od uranjanja u sebe (Krotke), žene koje trpe nasilje, koje se povlače, sklanjaju, žrtvuju, bivaju odbačene i skrajnute.

Lirski subjekat poziva junakinje da se uzdignu i da rastu u svojoj ranjivosti, da linjanjem odbace podređenost i pokažu zube.

Kroz taj pesnički povik čitanje ove zbirke izjednačava se s navlačenjem spolja meke rukavice.

Rukavice od krzna, a kad je budete stavili, u svaki vaš prst biće zabijen po jedan oštar zub", napisala je o Aleksandrinoj knjizi recenzentkinja Jelena Marinkov.

Nagrada Biljana Jovanović

Nagrada Biljana Jovanović ustanovljena je 2005. godine. Dosad su je dobijali Srđan Valjarević za knjigu Dnevnik druge zime (za 2005. godinu), Danica Vukićević za knjigu poezije Luk i strela i Ibrahim Hadžić za pesničku knjigu Nepročitane i nove pesme (za 2006. godinu), Nemanja Mitrović za knjigu Bajke sa Venere i Uglješa Šajtinac za knjigu Vok on! (za 2007. godinu), Jelena Lengold za knjigu priča Vašarski mađioničar (za 2008. godinu), Milena Marković za knjigu pesama Ptičije oko na tarabi i Slobodan Tišma za roman Quatro stagioni (za 2009. godinu), Vladislava Vojnović za knjigu poezije PeeMeSme (za 2010. godinu), Srđan Srdić za zbirku priča Espirando (za 2011. godinu), Ivančica Đerić za roman Nesreća i stvarne potrebe (za 2012. godinu), Zvonko Karanović za knjigu Kavezi (za 2013. godinu), Oto Horvat za roman Sabo je stao (za 2014. godinu), Svetislav Basara za roman Anđeo atentata (za 2015. godinu), Žarko Radaković za roman Kafana (za 2016. godinu), Mirjana Mitrović za roman Helena ili o nemiru (za 2017. godinu), Zoran Pešić Sigma za knjigu poezije Biće sve u redu (za 2018. godinu), Nenad Milošević za knjigu poezije Pesme iz limba (za 2019. godinu), Sonja Veselinović za knjigu poezije Proklizavanje (za 2020. godinu), Marija Karaklajić za knjigu drama Lice od stakla (za 2021. godinu). Nagrada se dodeljuje uz podršku Ministarstva kulture i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda. Biografiju Biljane Jovanović možete pročitati ako kliknete OVDE.

Šesnaest naslova u širem izboru

U širem izboru za Nagradu Biljana Jovanović našle su se knjige:

- Gluvonema, Dragice Stojanović (Gradska narodna biblioteka Žarko Zrenjanin)
- Kain i Abot, Avelj i Kostelo Nenada Jovanovića, Arhipelag
- Zijštak Tanje Stupar Trifunović, Arhipelag
- Vlastelinstva: roman Bojana Vasića, Treći trg
- Ja svako i druge pesme Borivoja Gerzića, Rende
- Voštano platno Ratka Dangubića, KOV
- Vidno polje Gorana Babića, Laguna
- Srce male ptice Gordane Đilas, Arhiv Vojvodine
- Dvorišna vrata zemlje Gorana Čolakhodžića, Raštan izdavaštvo
- Mrtva priroda sa cvećem Snežene Minić, Arhipelag
- Put u Liliput Dragoljuba Pavlova, Kulturni centar Novog Sada
- A htela sam Maje Solar, PPM Enklava
- U susedstvu kiše Ivane Milankov, Udruženje nezavisnih pisaca Srbije
- Prsti u psećem krznu Aleksandre Jovanović, Književna radionica Rašić
- Ritual pred spavanje Katarine Pantović, Sumatra izdavaštvo
- Sekvoja Enesa Halilovića, Kulturni centar Novog Sada.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...