Izdata poetska zbirka Jagma Vranjanke Aleksandre Jovanović

Gradska biblioteka “Vladislav Petković Dis” u Čačku objavila je poetsku zbirku Jagma Vranjanke Aleksandre Jovanović dobitnice nagrade “Mladi Dis” za 2020. godinu na 57. Disovom proleću.

- Četrdesetak pesama, koliko ovo delo sadrži, saopštavaju autorkina osećanja i razmišljanja iz intimne i introspektivne pozicije, pod uticajem svega onog spoljašnjeg i unutrašnjeg što poslednjih decenija obeležava život na ovim prostorima.

Udruživši svoj nesumnjivi pesnički dar sa hrabrošću, Aleksandra Jovanović svakim svojim stihom otvara nam oči, u pokušaju da vrati poverenje u lepotu sveta.

Blesak njenih izbrušenih strofa budi čitaočevu vrhunsku osetljivost i sposobnost uobrazilje da se sa pesnikom uhvati korak - piše u saopštenju Biblioteke.

Zbirku zatvara pogovor Uroša Ristanovića Grabljenje smisla Aleksandre Jovanović i Slovo urednika mr Marijane Matović – Dar udružen sa hrabrošću.

Ovaj naslov objavljen je kao 39. po redu u Biblioteci Tokovi koja od 1979. godine do danas okuplja pesničke prvence talentovanih pesnika mlađe generacije.

Njihove autentične glasove na savremenoj književnoj sceni svakako treba čuti i u njihovom hodu po tankom ledu prepoznati mogućnost srećnog ishoda.

Knjigu je štampala Štamparija “Svetlost” iz Čačka u tiražu od 300 primeraka.

PROFIL

Aleksandra Jovanović rođena je 1996. godine u Vranju. Nakon završene Gimnazije Bora Stanković upisala je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, odsek dramaturgija, gde je diplomirala u septembru 2019. Trenutno pohađa master studije na Fakultetu dramskih umetnosti, modul dramaturgija. Neke od njenih pesama objavljene su 2019. godine u zbornicima Kiprijanov kladenac, Palanačko leto i Garavi sokak. Njena priča "Prava devojka" objavljena je u zbirci kratkih priča "Daljine" 2019. godine. Dobitnica je nagrade “Mladi Dis” za 2020. godinu na 57. Disovom proleću. Priča "Tuđi" biće štampana u zborniku Službenog glasnika ove godine, a sada je štampan njen roman za decu "Crna ptica", u izdanju Kreativnog centra.

Najnovije vesti