Književno veče Damira Karakaša u dvorištu Borine kuće u utorak

Književnik Damir Karakaš biće gost Gradske biblioteke u utorak uveče od 19 sati, na književnoj večeri u dvorištu Muzej kuće Bore Stankovića u Vranju.

Ovo gostovanje biblioteka organizuje u sklopu obeležavanja Dana ustanove - 143 godine od osnivanja biblioteke i 95-godišnjice smrti najpoznatijeg Vranjanca Bore Stankovića.

Damir Karakaš rođen je 1967. u selu Plašćica kod Brinja u Lici.

U Zagrebu je studirao agronomiju, pravo, novinarstvo, a nekoliko godina radio je i kao novinar crne hronike Večernjeg lista u Splitu.

Od 2001. živi u Bordou u Francuskoj, a od 2002. do 2007. u Parizu gde se izdržavao sviranjem harmonike.

U Parizu na Novoj Sorboni studirao je francuski jezik, izvodio performanse, izlagao konceptualne radove.

Još kao tinajdžer objavljivao je karikature i crteže u brojnim novinama u bivšoj Jugoslaviji.

Nagrađen je s nekoliko uglednih nagrada za karikaturu.

Objavio je knjigu putopisa Bosanci su dobri ljudi (1999), roman Kombetari (2000), zbirku priča Kino Lika (2001), roman Kako sam ušao u Europu (2004), zbirku priča Eskimi (2007), roman Sjajno mjesto za nesreću (2009), zbirku priča Pukovnik Beethoven (2012), te roman Blue Moon (2014).

Po knjizi Kino Lika reditelj Dalibor Matanić snimio je istoimeni film, višestruko nagrađivan u Hrvatskoj i inostranstvu.

Dramu Skoro nikad ne zaključavamo u sklopu predstave Zagrebački pentagram, na scenu ZKM-a postavio je reditelj Paolo Mađeli (2009).

Po romanu Sjajno mjesto za nesreću, u režiji Dalibora Matanića, na scenu Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci postavljena je istoimena drama (2010).

Dramu Snajper na scenu ZKM-a postavila je rediteljka Franka Perković (2013), a u Abiđanu, u Obali Slonovače reditelj Ivica Buljan (2013).

Živi u Zagrebu.

Moderator razgovora sa Karakašem u utorak uveče biće književni kritičar i filozof Ivan MIlenković.

Proslavu godišnjice, najstarija ustanova kulture u Vranju započela je u ponedeljak otvaranjem Odeljenja digitalizacije, u prisustvu predstavnika Ministarstva kulture.

U ponedeljak je u prostorijama bibilioteke promovisana publikacija Biti biblioteka(r), kopriređivača Jasmine Ninkov i Isidore Injac iz Biblioteke grada Beograda.

U večernjim satim u ponedeljak u dvorištu Borine kuće u Vranju održano je književno veče pisca Luke Tripkovića

Najnovije vesti