Biti biblioteka(r): Ni zgrada ni knjiga, već veza sa lokalnom zajednicom FOTO/VIDEO

Biti biblioteka(r) je publikacija koja predstavlja prikaz transformacije biblioteka kroz vreme - od prostorija u kojima se čuvaju, čitaju i izdaju knjige, savremene javne biblioteke su se preobrazile u kulturne centre i oaze celoživotnog učenja, rekla je na promociji ovog izdanja u Vranju Isidora Injac, viši bibliotekar i jedan od priređivača ovog izdanja.

Kopriređivač knjige, u izdanju Biblioteke grada Beograda, osim nje je Jasmina Ninkov, direktorka te ustanove, a promocija u Vranju u ponedeljak je priređena povodom dana ustanove vranjske Biblioteke Bora Stanković.

Knjiga je nastala povodom 90 godina od početka rada Biblioteke grada Beograda sa korisnicima i na reprezentativan način prati hronologiju rada najveće javne pozajmne biblioteke u regionu, rekla je Injac na vranjskoj promociji.

"Najveći prostor je posvećen bibliotekarima kao misionarima i čuvarima svekolikog ljudskog znanja.

Knjiga sadrži jedan ozbiljan uvod o tome kako se biblioteka razvijala - od jedne male prostorije u stanu u Ulici Kralja Petra u Beogradu do današnjih dana", rekla je Injac.

U knjizi je opisan i sam dan otvaranja Biblioteke grada Beograda, kada je, govoreći na svečanosti Desanka Maksimović naglasila da bibliotečkoj zgradi nije moglo biti nađeno bolje mesto, jer su u okolini spomenici Milana Rakića i drugih značajnih srpskih književnika

Među koricama je predstavljena delatnost beogradske biblioteke i naslovne strane bibliotečkih zbornika.

Ova knjiga, kako je rečeno, zapravo ima za cilj da naglasi sledeću ideju - moć biblioteke nije u zgradama već u ljudima, obrazovanim bibliotekarima koji svoje znanje stavljaju u službu građana i pomažu im da dođu do tražene informacije.

Proces nastajanja knjige, odnosno davanja naslova, pratile su zanimljive anegdote, rekla je Injac.

U knjizi se nalazi tekst prve beogradske bibliotekarke Marije Ilić Agapove O modernim bibliotekama, objavljen pre devedeset godina.

"Ona u tom tekstu uopšte ne stavlja akcenat na to da je u vezi sa bibliotekama reč o policama, o knjigama, da je reč o nečemu što se među zidovima čuva, izdaje i vraća, već tekst naglašava vezu biblioteke sa lokalnom zajednicom.

Potencira da je to najvažnije - da se prepoznaju lokalne potrebe i da se odgovara na njih u saradnji sa, kako je rekla, modernim bibliotekarima", navela je Injac.

Knjiga Biti biblioteka(r) prevedena je na engleski jezik.

Iz Biblioteke grada Beograda određeni broj primeraka poklonjen je Gradskoj biblioteci u Vranju i biće na raspolaganju bibliotekarima i čitaocima.

O autorkama

Jasmina Ninkov

Diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu (1986). Ima najviše stručno zvanje, zvanje diplomiranog bibliotekara savetnika (2006). Aktivno učestvuje na značajnim konferencijama u Evropi i svetu i objavljuje tekstove u stranim časopisima o knjigama, čitanju, bibliotečkoj nauci, evropskim integracijama, inovacijama i doživotnom učenju. Učestvovala je na brojnim stručnim skupovima, seminarima, radionicama, međunarodnim i strateškim konferencijama. Bila je koordinatorka za Srbiju u okviru nekoliko projekata Evropske komisije u oblasti implementacije novih tehnologija u kulturi. Od 2009. direktorka je Biblioteke grada Beograda. Pored većeg broja radova objavila je knjigu Biblioteke 21. veka 2011. godine.

Isidora Injac

Isidora Injac je profesorka književnosti i viši bibliotekar u Biblioteci grada Beograda, radi kao urednica kulturnih programa Biblioteke. Učesnica je, moderator i organizator brojnih međunarodnih kulturnih događaja i jedna od autora izložbe posvećene Miloradu Paviću. Sa Jasminom Ninkov, direktorkom BGB, priredila je monografiju o Biblioteci grada Beograda povodom obeležavanja 90 godina rada ove Biblioteke sa korisnicima. Biblioteka grada Beograda najveća je javna pozajmna biblioteka u regionu i njen rad na reprezentativni način predstavlja funkcionisanje moderne biblioteke u savremenom društvu.

Najnovije vesti