Književna zajednica: Primopredaja legata Vuka Filipovića u Vranju

Književni program pod nazivom Matica - čuvar duhovnog blaga, biće održan u Vranju, u utorak 13. juna u 20 časova, u amfiteatru Pedagoškog fakulteta.

O ovoj temi, uoči velikog jubileja Matice srpske (MS), govoriće predsednik MS prof. dr Dragan Stanić, upravnik Rukopisnog odeljenja prof. dr Zorica Hadžić i dr Milan Micić, generalni sekretar MS.

U nastavku će uslediti primopredaja Legata akademika Vuka Filipovića.

O legatu će govoriti prof. dr Sunćica Denić iz Vranja.

Aademik Vuk Filipović bio je jedan od idejnih tvoraca književne manifestacije Borina nedelja u Vranju.

Njegov legat biće čuvan u Matici srpskoj umesto u Književnoj zajednici (KZ) Borisav Stanković, kojoj nedostaje prostor za ovakve namene.

legat je pre desetak godina Vukova supruga Beba poklonila književnici iz Vranja Sunčici Denić za Književnu zajednicu Borisav Stanković u Vranju.

Legat ima trideset rukopisnih svezaka i bogatu ostavštinu, dosta toga objavljenog, ali i neobjavljenog.

PROFIL

Vukašin Vuk Filipović rođen je u Stanovcu kod Vučitrna 1930, a preminuo je u Prištini 1990 godine. Bio je srpski književnik, likovni umetnik i profesor Prištinskog univerziteta. Osnovnu školu pohađao je u Babinom Mostu, Bresju i Prištini, a gimnaziju u Drugoj muškoj gimnaziji u Beogradu i Prištini i diplomirao jugoslovesnku književnost na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1954. godine. Doktorirao je na istom fakultetu 1964. Bio je profesor u Gimnaziji Ivo Lola Ribar u Prištini, predavač na Višoj pedagoškoj školi, a potom predavač i profesor na Filozofskom fakultetu u Prištini. Jedan je od osnivača i prvi odgovorni urednik književnog lista Vidici, pokretač i glavni i odgovorni urednik časopisa Stremljenja. Kao student objavio je tridesetak pripovedaka sa temama iz kosovskog života. Pokrajinsko narodno pozorište u Prištini izvelo je njegove drame Tamne odaje i Sneg i vatra. Priredio je dve samostalne izložbe slika. Jedan je od pokretača izdavačke delatnosti lista Jedinstvo 1961. godine. Bio je član Akademije nauka i umetnosti Kosova (ANUK) od njenog osnivanja, a od 1986. do 1990. i njen predsednik, u jednom mandatu i predsednik Saveta akademija nauka i umetnosti SFR Jugoslavije.

Izvor: Wikipedia

Komentari

Grad Vranje.. Grad umetnika.. Pevaca.. Glumaca
Knjzevnika
U vazduhu se oseca sevdah i karasedah
Bravo za gradsku upravu kojaja finansira kulturno umannicke manifesstacije.
Ponosna sam na moje Vranje

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...