Kitanović: Prezadovoljan sam kako funkcioniše surduličko zdravstvo

Vranje - Sva odeljenja i službe Zdravstvenog centra u Surdulici funkcionisali su besprekorno u 2022. godini, izjavio je za Vranje News direktor surduličkog zdravstva dr Dragan Kitanović.

On je rekao da je i u godini na izmaku ustanova prolazila kroz težak period, dodatno zakomplikovan pandemijom COVID-19 i post kovid stanjem, ali da je učinak u pružanju medicinskih usluga bio na najvišem nivou.

"Na odeljenju hirurgije urađeno je 425 operacija, među kojima prednjače laparaskopske operacije žučne kese.

Urađeno je nekoliko složenih laparaskopskih operacija karcinoma debelog creva, na koje smo posebno ponosni jer su sve prošle u najboljem mogućem redu.

Imali smo 210 intervencija u našoj maloj sali, kao i preko 175 kolonoskopija, kako u starom, tako i u novootvorenom endoskopskom kabinetu", navodi Kitanović.

Na Odeljenju ginekologije, otkriva on, od početka godine urađena su 152 prirodna porođaja i oko 100 porođaja carskim rezom.

"Posebnu pažnju u ovoj godini posvetili smo primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Imali smo 12.000 prvih i ponovnih pregleda odraslih i oko 2.300 pregleda radi lečenja dece, školske dece i omladine, kao i 15.300 pregleda dece i odraslih u našoj Covid ambulanti.

Naša Hitna služba je bila aktivna ove godine sa više od 12.000 pregledanih pacijenata, od kojih su 8.600 ambulantnih, 2.600 terenskih i 824 pregleda dece", navodi Kitanović.

U 2023. godini, dodaje direktor ZC Surdulica, još veći fokus biće na primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

"Potrudićemo se da do svakog stanovnika, pa i onog u najzabačenijim planinskim selima Vlasine, stignemo u najbržem mogućem roku", navodi Kitanović.

Kada je reč o Internom odeljenju ZC Surdulica, kroz ambulantu je medicinski opservirano više od 9.000 pacijenata, kroz kabinet dijabeta 1.300, a na odeljenju je lečeno oko 1.170 pacijenata, dodaje direktor.

"Služba radiologije pruža sve dijagnostičke preglede iz oblasti primarne i sekundarne zaštite.

Najveća potvrda našeg posvećenog i stručnog rada je dobijanje novog 64-multislajsnog skenera marke Siemens, digitalnog rendgen aparata marke Fuji i jednog mobilnog rendgena.

Hoću da pomenem i naše Očno odeljenje, koje je imalo do sada 4.454 kako prvih, tako i ponovnih pregleda", navodi direktor ZC.

Kitanović naglašava da je u 2022. godini posebna pažnja posvećena zapošljavanju i usavršavanju medicinskog kadra, kroz dodelu specijalizacija, subspecijalizacija i slanje lekara i drugog medicinskog osoblja na seminare i kongrese.

"Tim tempom ćemo nastaviti i u narednoj godini.

Na kraju 2022. smo pokrenuli inicijativu za obnovu i rekonstrukciju našeg Internog odeljenja.

Takođe očekujemo i priželjkujemo obnovu voznog parka i saniteta, jer su neka naša vozila prešla i više od 500.000 kilometara", konstatuje Kitanović.

On se na kraju razgovora za Vranje News zahvalio Ministarstvu zdravlja, Fondu za zdravstveno osiguranje, kao i Vladi Srbije na odličnoj saradnji u 2022 godini.

"Svim građanima čestitam novogodišnje i božićne praznike, u ime svih zaposlenih i u svoje lično ime.

Zahvaljujem im se na razumevanju i odličnoj saradnji", rekao je na kraju Kitanović.

Najnovije vesti