Surdulica: Na dan lekarske slave otvoren novoformirani Endoskopski kabinet FOTO/VIDEO

Vranje - Na dan obeležavanja Svetih Vrača, slave medicinara, u Zdravstvenom centru (ZC) Surdulica zvanično je počeo sa radom novoformirani Endokskopski kabinet, koji će funkcionisati u korist pacijenata po principu Dnevne bolnice.

Kako je za Vranje News rekao dr Nikola Gogić, specijalista anestezije u ZC Surdulica, rad po principu Dnevne bolnice uticaće na komfor pacijenata, a kvalitet medicinskih usluga biće na znatno višem nivou.

"Pored hirurške ekipe, u intervencijama u endokabinetu učestvovaće i Služba anestezije.

Pacijenti će imati tu mogućnost da uz anesteziju rade endoskopske preglede, što će im pružiti dodatan komfor", rekao je Gogić.

Surdulički hirurg dr Dejan Antić kazao je da će u početku u ovom kabinet biti rađene kolonoskopije.

"U procesu smo nabavke gastroskopa, tako da ćemo usluge u dogledno vreme proširiti i na gastroskopije", rekao je Antić za Vranje News.

Ovaj kabinet u ponedeljak je obišao direktor Zdravstvenog centra Dragan Kitanović.

On je tom prilikom kazao da ZC Surdulica nastavlja da ulaže u osavremenjavanje svog prostora i medicinske opreme, a sve u službi pacijenata koji su ovom rukovodstvu i zaposlenima u surduličkom zdravstvu "uvek na prvom mestu".

"Ovaj tip kabineta otvoren je po preporuci Ministarstva zdravlja, koje u novije vreme forsira praksu izvođenja medicinskih intervencija u manjim medicinskim prostorima tipa Dnevne bolnice", rekao je Kitanović za Vranje News.

Slava Svet Vrači u ponedeljak je obeležena u Zdravstvenom centru u Surdulici i rezanjem kolača u surduličkoj crkvi.

Ovogodišnji domaćin slave bila je Specijalna bolnica za plućne bolesti u Surdulici.

Direktor ove bolnice, pneumoftiziolog dr Slaviša Kostić predao je slavu domaćinu za narednu godinu - Službi za anesteziju, u ime koje je slavu preuzeo anesteziolog dr Nikola Gogić.

Zaštitnici lekara

Praznik posvećen Kozmi i Damjanu, u narodu je poznat i kao Vračevi ili Vrači. Ovi sveci se smatraju zaštitnicima lekarske profesije. Svetitelji Kozma i Damjan, u narodu poznati i kao sveti Vrači, predstavljaju se na ikonama i freskama u srednjovekovnoj odeći, s kovčežićima u kojima su nosili lekove. Jedna od najpoznatijih fresaka s likovima svetih Kozme i Damjana nalazi se u Pećkoj patrijaršiji, iznad sarkofaga arhiepiskopa Danila Drugog.

Najnovije vesti