Kamberi: Zastava je samo jedna od tački sporenja sa Vladom Srbije

Vranje/Preševo - Na zgradama opština Bujanovac i Preševo od četvrtka ujutro su i zastave Republike Albanije, povodom Dana albanske zastave, odnosno praznika nezavisnosti u toj zemlji.

Kako je javila N1, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji Ragmi Mustafa ponovio je na pitanje novinara da, usled iscrpljenosti svih drugih mogućnosti, "problem Preševske doline jedino može da se reši u okviru dijaloga između Beograda i Prištine".

Mustafa je podsetio da Albanci sa juga Srbije nisu odustali od ranijih zahteva, ali "sa Vladom Srbije nije ostvaren nijedan korak u cilju rešavanja".

- Dvostruki su aršini kada su u pitanju nacionalne manjine u Srbiji i te i slične probleme treba rešiti jer je to jedini garant mira na ovim prostorima - rekao je Mustafa uoči skupa podrske građanima Albanije koji su pretrpeli razorne zemljotrese.

Ovaj skup zamenio je uobičajeni protest za albanska prava koji se održava svakog 28. novembra, kada se ističu zastave Albanije u dve opštine na krajnjem jugu Srbije, gde su Albanci većina.

Brojni predstavnici albanske manjine, među kojima je bilo i političkih, položili su vence ispred Doma kulture u Preševu, u prisustvu mnogobrojnih građana, dok su deca mahala zastavama Republike Albanije koje su držali u rukama.

- Ima više tačaka sporenja sa Vladom Republike Srbije, a među njima je i to što nam zakon ne dopušta da ističemo ovo obeležje, zato što je zastava druge zemlje.

Međutim, ovo nije samo zastava, to je simbol svih Albanaca ukorenjen u istoriji naroda - izjavio je za N1 predsednik Bujanovca Šaip Kamberi, koji je u Preševu, takođe, položio venac.

Najnovije vesti