Kako komuniciraju vlast i građani: Situacija vode i ulja (FOTO, VIDEO)

Istraživanja Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD) pokazuju da vlast iz samo njima znanih razloga vrlo slabo komunicira sa građanima, a da razloge za nepostojanje adekvatne interakcije prebacuju na stranu građana, odnosno da građani ne umeju dovoljno da se artikulišu i predstave svoje interese, rekao je u četvrtak za Vranje News Danijel Dašić, programski savetnik Nacionalne koalcije za decentralizaciju (NKD).

O moći građana, odnosno o pitanjima da li građani imaju moć, znaju li kako da je koriste i sličnim nedoumicama u četvrtak je bilo reči u susretu aktivista ove organizacije sa građanima Vranja, tokom ulične akcije koja je trajala skoro dva sata.

- S druge strane imamo građane koji tvrde da vlast njihove predloge i sugestije ne ume da prihvati, tako da se sada nalazimo i jednoj situaciji vode i ulja, vrlo se teško jedni s drugim mešaju i imaju problem da se razumeju - kazao je Dašić za Vranje News.

Budući da građani iz svog džepa finansiraju rad lokalnih i državnih vlasti, treba da znaju i kako se taj dinar troši, poručuju iz NKD-a.

S ciljem da građani konačno dobiju veći uticaj na odluke koje se tiču njih, a koje donose vlasti čiji je rad finansiran od tih istih građana, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, kao partner organizacije CRTA u sklopu projekta "Građani imaju moć", organizovaće u četvrtak i okrugli sto u Vranju o temi "Kako da vlast govori jezikom građana - kako da Vranjanci dobiju svoje pozorište?".

Skup će pčeti od 18 sati u Javnoj biblioteci Bora Stanković (odeljenje Periodike).

Na okruglom stolu, osim građana čije se interaktivno učešće očekuje, učestvovaće i Vojkan Ristić, dopisnik dnevnog ista "Danas" iz Vranja, dok se očekuje da se pridruži i neko iz lokalne vlasti.

Moderator razgovora biće Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Najnovije vesti