Autobiografski eseji Vojkana Ristića u knjizi Dosije novinar

Knjiga koja se čita u jednom dahu.

Izvanredno i iskreno napisana.

Ovo je istovremeno opelo jednoj zemlji, omaž jednoj profesiji, esej o mentalitetu jednog nesrećnog naroda, geopolitička studija, oda ljubavi posvećenika prema medijima, urednicima, kolegama - napisala je prof. dr Neda Todorović, urednica najnovije knjige vranjskog novinara i publiciste Vojkana Ristića.

Novi Ristićev uradak došao je u produktivnoj autorovoj fazi, ubrzo nakon što je objavio roman "Engleski izdavač" (Čigoja štampa) i u momentu kada već sprema narednu knjigu.

"Dosije novinar" ima tri velika poglavlja.

Prvo "Reč sećanja. Od juče, za sutra", drugo pod nazivom "Uživanje u vrlinama profesije - na pravcu uspona" i treće "Spomenar - Tačka na nedohvatljivom vrhu olovke".

- Iznad svega je to priča o tome kako se kalio jedan, po svemu izvrstan, osoben, nepotkupljiv novinar čije je pogonsko gorivo bila i ostala strast prema novinarstvu.

Profesija od koje se i sa kojom se živi, i sa kojom ostajete - napisala je Todorovićeva.

Knjiga je, dodaje urednica, "i autobiografija, i udžbenik, veliko svedočenje o vremenu i ljudima, žurnalistička biblija za mlade koji tek dolaze, da pred vratima profesije u koju ulaze ne ostave baš svaku nadu".

- Čast mi je što sam imala priliku da budem urednica ove knjige.

I što je autor bio i ostao najplemenitiji izdanak naše škole, katedre za žurnalistiku Fakulteta političkih nauka u Beogradu - konstatovala je prof. dr Neda Todorović.

Ovo je četrnaesta Ristićeva knjiga.

Objavljena je u izdanju Udruženja književnika Vranja, u okviru biblioteke "Hadži Todor Dimitrijević".

Štampana je uz podršku Grada Vranja, u okviru programa sufinansiranja projekata iz oblasti kulture i izdavaštva za 2018. godinu.

PROFIL

Vojkan Ristić rođen je u Vranju 1966. godine. Diplomirao je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Piše i radi u Vranju kao novinar dnevnog lista "Danas". Dosad je objavio knjige: Sumnjive misli (aforizmi, 2002), Ključevi (ratni zatvorski zapisi, 2003), Ključevi 2 (drugo izmenjeno izdanje, 2004), Javna tajna (aforizmi, 2004), Pogled sa Prokletija (aforizmi, 2006), The Keys (Wartime Prison Diary of Arrested Journalist from Vranje, 2006), Jug Srbije i status Kosova - kako dalje? (zbornik diskusija i tekstova, 2007), Made in Vranje (Dragomir Dragan Tomić "Simpo" - tehnologija jedne karijere, 2007), Knjiga otisaka (aforizmi, 2008), Da pukneš (zbornik aforizama sa još troje autora, 2011), Afoteka (zbornik aforizama sa grupom autora, 2012), Bajka za sva godišnja doba (kratke priče, 2012), Engleski izdavač (roman, 2018) i Dosije novinar (eseji o novinarstvu, 2018).

Dosije novinar

Izdavač: Udruženje književnika Vranja

Lektor: Milica Stojiljković

Grafički dizajn: Miodrag Dejanović

Povez: broširan, 272 str.

Fotosi: Đorđo Vukoje, Svetomir Nikolić Džimi, lična arhiva autora

Tiraž: 400 primaraka

Pristupačne cene

Četrnaesta objavljena knjiga Vojkana Ristića moći će da se kupi u knjižari "Nolit" u Vranju i kod kolportera dnevnog lista "Danas" Dragana Stojanovića Žuće po ceni od 700 dinara.

Dve poslednje Ristićeve knjige u paketu, "Dosije novinar" i roman "Engleski izdavač" u paketu kod koloprtera "Danasa" prodavaće se po popularnoj ceni od 1.000 dinara.

Samo "Engleski izdavač" košta 600.

Najnovije vesti