Jumko imao sto miliona jeftiniju ponudu, a izgubio na tenderu

Sekretarijat za poslove komunalne milicije Beograda dodelio je ugovor za kupovinu uniformi u vrednosti 186,3 miliona dinara (oko 1,6 miliona evra) firmi MIM Commerce iz Beograda, a ne preduzeću Yumco - Prizosi Vranje, iako je vranjska firma imala više o 100 miliona nižu cenu.

Kako piše Nova ekomonija na tender su osim prihvaćene stigle još dve ponude, obe povoljnije od izabrane.

Osim firme Yumco (Jumko) - Prizosi iz Vranja, koja je ponudila da obezbedi uniforme za komunalne milicijace za ukupno 76,5 miliona dinara, po skoro dva i po puta povoljnijoj ceni od one koju će Beograd platiti na tender se javilo i preduzeće "Des 2020" iz Šapca, nudeći cenu od 134,3 miliona dinara, za oko 50 miliona manje od izabrane.

Ponuda Yumco-prizosi je odbijena kao neprihvatljiva jer, kako piše, "nisu dostavljeni svi potrebni uzorci i nije dostavljen izveštaj o ispitavanju boje materijala izdat od akreditovane laboratorije, kao ni laboratorijski izveštaj o ispitivanju materijala za neke od komada odeće".

Na primer, za jaknu nije dostavljen izveštaj o ispitavanju materijala iz koga se može utvrditi da li je boja postojana kada se pere na 40 stepeni.

Postojale su i druge zamerke.

Na košuljama nisu našiveni delovi u džepovima za koji bi trebalo da se zakače mikrofoni radio stanice i male kamere.

Na torbici nije bilo lastiš gume za olovke, a postojao je i samo jedan džep iako su konkursnom dokumentacijom zahtevana dva.

Čarape su bile crne umesto tamno plave, a na zimskoj jakni ušiven je vertikalni džep, a zahtevan je blago ukošen.

Ponuda firme Des 2020 iz Šapca takođe je odbijena jer za neke od stavki nisu dostavljeni uzorci, kao ni izveštaji o ispitavanju "french blue" boje niti izveštaji o ispitavanju materijala, a za neke od stavki nije priložena deklaracija o sastavu ni dokument proizvođača.

Sa druge strane, članovi komisije ispred Sekretarijata za poslove komunalne milicije su zaključili da "sva ponuđena dobra ponuđača MIM Commerce ispunjavaju sve zahtevane tehničke karakteristike".

Upravo neke od stavki zbog kojih su jefitiniji ponuđači odbijeni našle su se i na listi zahteva koje su Yumco-prizosi i firma Less textile ranije podnele Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki jer su smatrale da javna nabavka nije u skladu sa zakonom.

Uniforme za komunalne milicijace, koji su se tada zvali komunalni policajci, bile su nabavljane 2015. godine u Beogradu kada su koštale oko 15 miliona dinara, 2016. godine 7,8 miliona, a 2017. 26 miliona dinara.

Broj komunalnih milicijaca tokom godina nije znatno varirao, pa ih je 2015. godine bilo 311, kako je tada objavio Istinomer, a danas ih ima 320, dok zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavljuje da će ih sledeće godine biti 600.

Na pitanje Nove ekonomije zbog čega su sada uniforme desetinama puta skuplje niko iz gradske uprave nije odgovorio.

U okviru javne nabavke nabavljane su, između ostalog, plitke i duboke patike koje odgovaraju jedino Adidas modelima, kožne rukavice od jagnje kože, polo majice, letnje i zimske jakne, aktivni donji veš i slično.

Opremanje vredno kao godišnji prihod izabrane firme

Firma MIM commerce, registrovana za proizvodnju odeće, osnovana je 1992. godine i najpre je bila u vlasništvu Milana Maksimovića, kasnije Mirjane Maksimović, a od januara 2020. godine vlasnik je Marko Maksimović. Preduzeće je sve do 2018. godine imalo godišnje prihode između 7 i 15 miliona dinara, da bi pre tri godine dosegli prihode od 39,2 miliona, 2019. godine 41,4 miliona dinara, a 2020. godine bili skoro pet puta veći - 199 miliona dinara. MIM commerce je u avgustu već dobio posao nabavke službene i zaštitne opreme za komunalne milicajace koja obuhvata gumene palice, lisice, pištaljke i slično. Vrednost ovog posla bila je 2,2 miliona evra. Ova firma će od Grada Beograda samo za opremanje komunalnih milicijaca dobiti ukupno oko 189 miliona dinara, što je samo 10 miliona manje od njihovih ukupnih poslovnih prihoda iz prethodne godine. U javno dostupnim bazama ne postoje podaci da je kompanija ranije pobeđivala u drugim postupcima javnih nabavki. U vlasništvu Marka Maksimovića nalazi se i firma Urban garden 011 koja se bavi hotelijarskim uslugama i registrovana je u opštini stari grad.

Najnovije vesti