JOAKIM Svici ili čistilište savremenog čoveka FOTO

Drugog dana 56. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije Joakim Vujić, publika u Vranju mogla je da pogleda predstavu "Svici" Narodnog pozorišta u Leskovcu.

Po tekstu dramske spisateljice Tene Štivičić režiju je uradila Ksenija Krnajski, koja je, barem prema reakcijama publike, još jednom oduševila rediteljskim rešenjima.

Predstava govori o sudbinama i susretanju ljudi na aerodromu gde usred vanrednih okolnisti moraju da provedu dvanaest sati i potpuno osvoje, čak i izmene taj prostor neočekivanim postupcima i emotivnim izlivima.

Glumica Petra Dimitrijević, koja tumači lik Žane, uslovno rečeno moderne "new age" devojke, naglasila je da je prvi put u pozorištu radila sa ženom, odnosno rediteljkom, Ksenijom Krnajski.

- Ona je donela potpuno drugačiji ugao gledanja na stvari i, s obzirom na to koju sam dobila, bilo mi je mnogo lakše što je žena sa druge strane, nekako smo se baš lepo razumele.

Ne kažem da se sa rediteljima ne razumem, naravno, ali sam ovde imala potpunu slobodu, ispunjavajući tu žensku vizuru, koja je kod nas ipak nešto novo - kazala je ona.

Na "Okruglom stolu kritike", održanom nakon predstave, voditelj razgovora, pozorišni kritičar Igor Burić naglasio je u uvudnoj reči da kod Tene Štivičić voli "njenu inteligenciju, neposrednost i duhovitost da o nekim dosta teškim temama o savremenim ljudima i svetu piše sa lakoćom".

- Videli smo po reakcijama u publici, koliko je predstava komunikativna, koliko je izravna i direktna.

A, mi večeras nismo čitali komad, već ste ga vi igrali i u tom smislu, dosta je dobro funkcionisalo.

Za one koji manje poznaju Tenin opus, ona često piše o tim ljudima, rasutim po kutkovima sveta o njihovim fragmentiranim sudbinama i tim globalnim fobijama, ali ujedno i ličnim strahovima i čežnjama - kazao je Burić.

On je dodao da je naslov predstave kod nas preveden "Svici", a originalan naslov je "Krijesnice", što više odgovara "varnicama", pa je rediteljku Kseniju Krnjajski pitao ne samo u vezi sa izborom komada i potrebe da se ovako nešto postavi na scenu i leskovačkog pozorišta, već i vezi sa samim procesom rada na predstavi.

- Izbor komada je bio zapravo Željka Hubača koji je u tom trenutku bio umetnički saradnik leskovačkog pozorišta.

Kada sam pročitala Tenin komad, vrlo sam rado prihvatila rad na predstavi, jer je u tekstu bilo svakakvog "mesa" koje mene inače zanima.

Ono što smo mi uradili i jeste neka vrsta blage adaptacije.

Nekim likovima smo menjali pol, neke smo izbacili, nešto što proces obično podrazumeva.

Što se tiče samog naslova, "Varnice" deluju više prizemno od "Svitaca".

U Svicima postoji nešto čarobno, imaju jednu poetičnu dimenziju koja ide iza glavnog, realističkog.

Bila mi je namera da predstavu podignem emotivno za nekoliko stepeni, u odnosu na ono što se zaista dešava na jednom aerodromu u relnom životu - kazala je Krnjajski.

Glumica Suzana Grujić rekla je da u samom procesu pripreme komada nije bilo mimoilaženja povodom ideja i tumačenja drame.

- Meni je bilo prilično lepo jer sam poslednjih godina igrala u klasičnim komadima, pa je ovo bila lepa promena i prijalo mi je jer je reč o normalnoj priči koju svako može da prepozna.

Svako ima neku ljubav ili neostvarenu čežnju i lepo je napraviti vezu sa privatnim životom, povezati nešto svoje - rekla je Grujićeva.

Nataša Stanković je naglasila da je imala sreću da u Leskovcu pronađe balerinu, Ruskinju, koja se ranije tu doselila.

- Od nje sam učila jezik, tako da govorim donekle ruski, a da me svi razumeju.

Lik Olge sam dobro razumela, jer mi je i približna godinama.

Ona je jedna mlada devojka koja traga za boljim životom, kao i većina.

A što se tiče mogućeg preterivanja u igri, tu je bila Ksenija da me opomene - rekla je glumica Nataša Stanković.

Festival profesionalnih pozorišta Srbije Joakim Vujiuć u sredu će u Vranju biti nastavljen predstavom Ženidba i udadba Knjaževsko–srpskog teatra u Kragujevcu.

ŽIRI I NAGRADE

O nagradama 56. "Joakima" odlučivaće tročlani žiri u sastavu Valentin Vencel, glumac i upravnik Novosadskog pozorišta, Slobodan Ljubičić, glumac, prvak drame Narodnog pozorišta u Užicu i dr Vlatko Ilić, teatrolog, vanredni profestor Fakulteta dramskih umetnosti. Na zatvaranju festivala biće uručene nagrade za najbolju režiju, najbolju predstavu, najbolje glumačko ostvarenje, te četiri ravnopravne nagrade za scenografiju, kostimografiju, originalnu muziku i najboljeg mladog glumca. Takođe, i nagrada "Okruglog stola kritike".

Najnovije vesti

Foto Medija centar Beograd In memoriam: Bojan Tončić »

Vranje - U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopšteno je iz NUNS-a.Novinarsk...