Još jedan Vranjanac postao državni sekretar u Selakovićevom ministarstvu

Dejan Antić, profesor i istoričar iz Vranja, koji predaje na Filozofskom fakultetu u Nišu, postavljen je za državnog sekretara u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na čijem se čelu nalazi Nikola Selaković.

Ovu odluku donela je Vlada Srbije na sednici u četvrtak.

Vranje već ima jednog državnog sekretara u ovom ministarstvu.

To je Zoran Antić, šef vranjskih socijalista.

Vranje ima još jednog državnog sekretara - to je Saša Stevanović, koji radi u Ministarstvu finansija.

Ovlašćenja državnog sekretara uređena su članom 24. Zakona o državnoj upravi.

Državni sekretar je funkcioner i pomaže ministru u okviru ovlašćenja koja mu odredi ministar.

Ministar ne može ovlastiti državnog sekretara za donošenje propisa, niti za glasanje na sednicama Vlade.

Državni sekretar je funkcioner koga postavlja i razrešava Vlada, na predlog ministra.

Dužnost državnog sekretara prestaje sa prestankom dužnosti ministra.

Profil

Dejan Antić rođen je u Vranju. U rodnom gradu završio je gimnaziju, a potom diplomirao na studijskoj grupi za istoriju Filozofskog fakulteta u Nišu 2010. godine. Master akademske studije završio je 2012. godine. Školske 2012/2013. godine upisao je doktorske akademske studije istorije na istom fakultetu. Doktorsku disertaciju odbranio je 2017. godine. Tokom 2011. godine radio je kao demonstrator na Osnovnim akademskim studijama istorije Filozofskog fakulteta u Nišu. Posao saradnika u nastavi obavljao je 2012. godine. Dva puta je biran za asistenta, 2013. i 2016. godine. U zvanje docenta biran je 2018. godine, a u zvanje vanrednog profesora izabran je 2022. godine. Na Filozofskom fakultetu u Nišu izvodi nastavu na svim nivoima studija na predmetima Savremena istorija srpskog naroda I; Savremena istorija srpskog naroda II; Jug Srbije u Velikom ratu (1914-1918); Balkanski ratovi; Istorija Srba u 20. veku; Politički, društveni i kulturni život Srba u moderno doba; Uvod u istorijske studije sa metodologijom; Metodika nastave istorije; Metodička praksa; Stvaranje Republike Srpske; Moderna politička istorija Srbije; Srbi u Osmanskom carstvu u 19 veku; Istočno pitanje; Metodologija naučno-istraživačkog rada. Oblast interesovanja mu je Politička istorija južnih srpskih krajeva; Veliki rat (1914-1918), Istorija finansija i bankarstva u Jugoslaviji, Istorija štampe u XX veku, Istorija srpske crkve u XX veku, Srpsko-bugarski odnosi u XX veku, makedonsko pitanje, VMRO.

Komentari

Jos jedan primer kako nekvalitetni ljudi brzo napreduju u ovoj truloj zemlji!

Tачно о њему моје мишљење да је он много мање историчар а много више политички потрчко.

Prvo je bio u Dverima kao omladinac, pa u Radikalima do raspada stranke. Bio je na osnivačkoj skupštini SNSa, usput je za profesora Kerkeza prikupljao potpise za Pokret Socijalista. Kada su se Dveri u Nišu pojavile za prof. Bojovića je prikupljao potpise za Dveri. Ubrzo se predomislio pa je doveo Vuka Jeremića iz DSa na Filozofski, šepurio se slikama sa Tadićem dok je bio predsednik. Ubrzo je prešao kod Dinkića u G17+, iz G17+ je izvršio transfer u Narodnu partiju Maje Gojković. Neko vreme je bio pasivan, onda je pregovarao sa Šapićevim pokretom, SPO, DSS-om, Dverima sa idejama ujedinjenja desnice. Na kraju pre ovoga je šurovao i sa prof. Kovićem. I evo sada ponovo ispred SNSa postao državni sekretar.

Šešelj jugend, ovde perspektivan svakako.

Izgleda da je profesor ipak od ushićenja malo požurio da napiše vest o sebi. U odlukama Vlade sa sednice još nema odluke o njegovom imenovanju.

Najnovije vesti