Dejan Antić novi predsednik odbora Saveza potomaka ratnika za Južnu Srbiju

Vranje - Dr Dejan Antić, istoričar i profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu, rodom Vranjanac, jednoglasno je izabran za predsednika Regionalnog odbora Južna Srbija - Saveza potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije, na skupštini ove organizacije koja je održana u Vlasotincu.

Antić je posle ovog izbora pred delegatima skupštine izjavio da je jug Srbije "iznedrio srpsku srednjevekovnu državu i u najtežim vremenima ropstva bio utočište svetosavlju.

"Na jugu Srbije se oblikovala srpska oslobodilačka misao, jug Srbije je organizovao i pomagao srpsku akciju u Staroj Srbiji (1903-1912), jug Srbije je stvorio Koleta Rašića, vojvodu Krstu Kovačevića, Milunku Savić, Dragutina Matića, jug Srbije je izrodio junake Gvozdenog puka, jug Srbije je podigao Toplički ustanak.

Jug Srbije je vekovima, neštedimice, slao svoje sinove u odbranu srpskih zemalja, posebno Kosova i Metohije, jug Srbije je mnogo stradao ali je do dana današnjeg ostao veran zavetu svojih predaka", naglasio je Antić.

On je dodao da je upravo zbog toga važno "da čitava srpska javnost ima na umu da bez juga Srbije niti je bilo, niti će biti srpske državnosti".

"U tom smislu, dalje aktivnosti Regionalnog odbora Saveza potomaka ratnika biće usmerene ka podizanju nivoa svesti građana, naročito omladine, o istorijskom značaju južnih srpskih krajeva i njihovoj ulozi u odbrani i izgradnji moderne i slobodne države Srbije", podvukao je Antić.

U radu skupštine učestvovali su delegati iz Jablaničkog, Nišavskog, Topličkog i Pčinjskog upravnog okruga.

Na dnevnom redu našli su se izbor predsednika i rukovodstva Regionalnog odbora Saveza potomaka ratnika za teritoriju četiri administrativno-upravna okruga na jugu centralne Srbije.

Za potpredsednike su izabrani dr Goran Đorđević, doktor međunarodnog krivičnog prava i ugledni niški advokat, te Saša Stamenković, diplomirani geolog iz Vranja.

Za predsednika Nadzornog odbora izabran je Branislav Popović, doktor mašinskih nauka iz Surdulice, a za sekretara Milun Pavlović, istoričar iz Blaca.

Konstitutivnoj sednici Regionalnog odbora Južna Srbija Saveza potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije, koja je organizovana uz pomoć Opštine Vlasotince, prisustvovali su protojerej Nikola Pešić, kao izaslanik episkopa niškog Arsenija, te kapetan prve klase Miljan Golubović, izaslanik komandanta garnizona Vojske Srbije u Leskovcu pukovnika Zorana Cvetkovića.

Najnovije vesti