Jelena i Stefan Milanović: Naša Dunja mora da pobedi bolest

Problemi su počeli u osmom mesecu trudnoće. Tada su nam, na pregledu u Beogradu, rekli za strašnu dijagnozu.

Trogodišnja Dunja Milanović iz Bujanovca se od rođenja bori sa teškom srčanom manom – transpozicijom velikih krvnih sudova sa VSD, zbog koje mora što pre na operaciju koja će joj spasiti život.

Ali, kako nesreća obično ne ide sama, na pleća ovog hrabrog malog borca pala je i hronična infekcija respiratornog sistema.

Ona ne dozvoljava Dunji da dovoljno ojača za komplikovanu operaciju i jedini spas je aparat za iskašljavanje kojeg, roditelji Jelena i Stefan, ne mogu sami da kupe, već im je potrebna pomoć ljudi dobre volje, ispričali su roditelji u ispovesti za Bujanovačke.

Zbog infekcije se u Dunjinim plućima gomila sekret, prouzrokuje gušenje, kašalj i visoku temperaturu, te je devojčica veliki deo svog života provela u bolnici, gde se antibioticima simptomi donekle ublaže, ali samo na kratko, samo do "sledećeg puta".

Istovremeno, Dunja ne može da napreduje, jača i raste, pa sa tri godine ima samo 10 kilograma.

- Njeno stanje se pogoršava na svakih mesec dana.

Kreću gušenja i temperatura, odlazak u bolnicu, brojne injekcije antibiotika i borba traje nekih nekoliko dana i tako već tri godine.

Juna ove godine, na pregledu kod pulmologa nam je rečeno da je jedini izlaz iz začaranog kruga aparat za iskašljavanje, koga nema u našim bolnicama i nabavku ne pokriva osiguranje - kaže majka Jelena.

Mehanički insuflator – eksuflator (Cough Assist E70 Respironics), naziv je kućnog aparata neophodnog Dunji za tu prvu malu pobedu nad infekcijom, a onda bi usledila sudbonosna operacija srca, jedna od nekoliko, koje očekuju Dunju tokom detinjstva, a možda i kasnije.

- Bez aparata nema napretka, nema operacije na srcu, a vreme prolazi - kaže njen otac Stefan.

Svesni da neće moći sami da kupe aparat, čija se cena kreće u rasponu od 10.000 do 20.000 evra, majka zaposlena u prodavnici, a na bolovanju od Dunjinog rođenja i otac, koji privatno obavlja fasaderske radove, obratili su se humanitarnoj organizaciji "Budi human" Aleksandra Šapića.

- Prikupljanje novca ide preko ove organizacije.

Nedavno smo našli uvoznika koji može da nabavi aparat u inostranstvu i sada očekujemo predračun, odnosno iznos koji će biti potreban.

Ukoliko uspemo da prikupimo više novca nego što je neophodno, insistirala sam da ostatak sredstava bude prosleđen drugoj deci, onima kojima je najpotrebniji za lečenje - kaže majka Jelena.

U iščekivanju dobrih vesti iz organizacije "Budi human" i "poziv života", kako kažu mladi roditelji, kada će im reći da su sredstva prikupljena, svo troje Milanovića nastavljaju borbu, koja je počela i pre nego što se Dunja rodila.

- Problemi su počeli u osmom mesecu trudnoće.

Tada su nam rekli za strašnu dijagnozu, na pregledu u Beogradu.

Možete da zamislite kako se osećaju majka i otac kada im kažu da njihova ćerka neće moći da diše samostalno, da će odmah po rođenju morati da se radi intervencija da bi živela - priča majka.

Na Dečjoj klinici u Tiršovoj Dunja je prvog dana svog života podvrgnuta balon atrijalnoj septostomiji, koja se medicini opisuje kao "životno spasavujuća procedura".

- To je prošlo dobro, lekari su planirali da kroz određeno vreme, kada ona ojača dovoljno, usledi operacija srca, ali u četvrtoj nedelji Dunja dobija tu respiratornu infekciju, koju ne možemo da izlečimo već tri i od operacije se odustaje - kaže Stefan.

Hrabra devojčica je rođena i sa situs inversus, odnosno promenom položaja organa, kao inverzije lika u ogledalu, te je njeno srce okrenuto na desnu stranu grudnog koša.

Zvezde joj nisu bile naklonjene, ali uz bezgraničnu roditeljsku ljubav i pomoć dobrih ljudi, mala Bujanovčanka Dunja može da pobedi sve što se urotilo protiv nje.

Dunji i njenim roditeljima možete pomoći tako što ćete upisati 692 i poslati SMS na broj 3030 ili uplatom na račune koje objavljujemo u nastavku.

Najnovije vesti