Izveštač Vranje News-a pušten nakon date izjave u policiji

Milena Dimić, izveštač Vranje News-a sa protesta grupe Vranjanaca koja se protivi izmenama zakona o referendumu i eksproprijaciji, puštena je kući nakon što je dala izjavu u zgradi vranjske Policijske uprave u vezi sa pomenutim događajem.

Fotoreporterka naše redakcije rekla je da su policajci tokom informativnog razgovora na koji je pozvana bili korektni, te da su poručili kako nisu bili obavešteni da je reč o izveštaču na novinarskom zadatku i da su je na razgovor pozvali greškom.

Ona je inspektorima u policiji objasnila da je pomenuti protest pratila kao novinar-fotoreporter redakcije Vranje News-a, po dobijenom novinarskom zadatku od urednika i da je izveštavala sa protest sa dve lokacije - na ulazu u Vranje i u centru grada.

"Sve vreme trajanja protesta imala sam vidno izloženu novinarsku legitimaciju moje redakcije oko vrata, nosila sam fotoaparat i uređaj za snimanje.

Prilikom izveštavanja poštovala sam u potpunosti pravila ponašanja novinara na ovakvim skupovima i novinarski kodeks", kaže novinarka.

Procedura davanja izjave u policiji trajala je četrdesetak minuta.

Nažalost, ovo nije jedina neprijatnost koju su Dimićeva i redakcija doživeli u subotu.

Naime, nakon izlaska iz zgrade Policijske uprave naš izveštač je zastao na kratko da popriča sa dva poznanika, ali im je prišao dežurni policajac, pitao ih šta traže tu, rekao im da se nalaze u zoni "objekta pod obezbeđenjem", tražio im lična dokumenta i zapisao ih u nekakav protokol, ne rekavši sa kojom namerom to čini.

Podsećanja radi, policijski inspektori u civilu Policijske uprave u Vranju banuli su u kasnim popodnevnim satima na kućnu adresu izveštača-fotoreporterke Vranje News-a Milene Dimić sa nalogom da je privedu na informativni razgovor, ali ona nije mogla da napusti stan jer je bila sama sa malom decom.

Umesto toga, Dimićevoj je uručen poziv za informativni razgovor, sa naznakom da se u najkraćem roku javi radi davanja iskaza u Policijsku upravu Vranje,

Inspektori su navodno bili vidno iznenađeni saznanjem da je Dimićeva obavljala novinarski zadatak na predmetnom događaju, iako je nosila press legitimaciju na vidnom mestu i legitimisala se policajcima i inspektorima kao novinar-fotoreporter redakcije Vranje News.

U pozivu piše da je osnov za poziv na razgovor član 288, stav 1 Zakonika o krivičnom postupku, a da se "građanin poziva radi prikupljanja obaveštenja u predistražnom postupku zbog krivičnog dela iz člana 290 Krivičnog zakonika Republike Srbije - ugrožavanje saobraćaja opasnom radnjom i opasnim sredstvom (vidi okvir).

Takođe, u Policijsku upravu na informativni razgovor u vezi sa protestom pozvani su svi učesnici tog skupa.

Oni su počeli da daju izjave policiji u subotu nakon 18.30 sati i u ovom momentu (subota oko 20.50h) ne zna se kada će završiti.

Među pozvanima na informativni razgovor su i lokalni prvaci Stranke slobode i pravde Mirjana Ilić Stošić, Srđan Milošević i još neki članovi te partije, kao i nekolicina građanskih aktivista.

Protest zbog izmena Zakona o referendumu i Zakona o eksproprijaciji održan je u subotu u Vranju na dve lokacije, čime su se i građani ovog dela zemlje pridružili građanskom buntu koji je u vezi sa ovim problemom istog dana iskazan širom Srbije.

Na građansku inicijativu petnaestak građana iz Vranja i okoline najpre su pokušali blokadu prilaznog puta kod naplatne rampe kod ulaza u Vranje, ali su ih u tome sprečile jače snage policije koja je na lice mesta došla sa desetak vozila i više od trideset policijskih službenika.

Kasnije je održan kraći performans sa dvominutnim prekidom saobraćaja u centru Vranja.

Zahtevi protestanata na skupovima koji su u subotu održani širom Srbije bili su povlačenje predloga izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i Zakona o eksproprijaciji.

Širom Srbije u subotu su se mogle čuti poruke protiv dolaska kompanije Rio Tinto u Srbiju i narušavanja vodoizvorišta Makiš u Beogradu.

Evo zašto su učesnici protesta u Vranju pozvani na razgovor

U pozivu koji su dobili učesnici subotnjeg protesta u Vranju piše da se pozivaju u vezi sa krivičnim delom "ugrožavanje saobraćaja opasnom radnjom i opasnim sredstvom".

Evo šta piše u tom članu KZ.

Član 290 Krivičnog zakonika

(1) Ko uništenjem, uklanjanjem ili težim oštećenjem saobraćajnih uređaja, sredstava, znakova ili uređaja za signalizaciju ili zaštitnih i odbojnih ograda koji služe bezbednosti javnog saobraćaja na putevima, davanjem pogrešnih znakova ili signala, postavljanjem prepreka na saobraćajnicama, zaustavljanjem prevoznog sredstva u železničkom saobraćaju protivno propisima ili drugi sličan način tako ugrozi javni saobraćaj da time dovede u opasnost život ili telo ljudi ili imovinu većeg obima,
kazniće se zatvorom do tri godine.

(2) Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno iz nehata, učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

Najnovije vesti