Protest zbog izmena Zakona o referendumu i u Vranju FOTO/VIDEO

Protest zbog izmena Zakona o referendumu i Zakona o eksproprijaciji održan je u subotu u Vranju na dve lokacije, čime su se i građani ovog dela zemlje pridružili građanskom buntu koji je u vezi sa ovim problemom istog dana iskazan širom Srbije.

Na građansku inicijativu petnaestak građana iz Vranja i okoline najpre su pokušali blokadu prilaznog puta kod naplatne rampe kod ulaza u Vranje, ali su ih u tome sprečile jače snage policije koja je na lice mesta došla sa desetak vozila i više od trideset policijskih službenika.

Demonatranti su odustali od blokade kod naplatne rampe nakon što su im policajci predočili da će snositi krivičnu odgovornost ukoliko blokiraju saobraćajnice.

Incidenata ni sukoba, pa ni verbalne rasprave na ovoj lokaciji nije bilo.

Građanka Dragana Savić Đorđević izjavila je na ovom mestu za Vranje News da žali zbog malog odziva građana jer je reč o krupnom problemu od značaja za sve građane, ali da joj je drago da je kakav-takav protest održan.

"Više je uniformisanih i policajaca u civilu nego nas građana.

Čini mi se da su se na ovom mestu okupili oni najhrabriji i verujem da će i drugi shvatiti značaj problema povesti se za našim primerom", rekla je Savić Đorđević.

Kako nisu uspeli da realizuju svoju ideju na ovom mestu, demonstranti su se preselili na lokaciju u centru Vranja gde su na pešačkom prelazu, kod kompleksa zgrada Lepa Brena, organizovali mirni protest i kratkotrajnu blokadu saobraćaja višeminutnim neprekidnim prelaskom preko pešačkog prelaza.

Za to vreme neki su im se vozači pridružili i bilo je čak ideja da se krene u protestnu šetnju, dok su drugi negodovali što ne mogu da nastave vožnju dalje.

Nikakvih incidenata nije bilo.

Nakon par minuta performans je završen i demonstranti su se razišli, a saobraćaj je brzo normalizovan.

Policije nije bilo na ovom drugom okupljanju koje je organizovano ad-hoc.

Na protestu koji je iniciran građanskom inicijativom učestvovali su i neki predstavnici političkih stranaka opozicije.

Zahtevi demonstranata su povlačenje predloga izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i Zakona o eksproprijaciji.

Širom Srbije u subotu su se mogle čuti poruke protiv dolaska kompanije Rio Tinto u Srbiju i narušavanja vodoizvorišta Makiš u Beogradu.

MUP: Svaka blokada kršenje zakona

Povodom najava na društvenim mrežama da će u subotu biti organizovane blokade saobraćaja na više mesta i autoputeva u Republici Srbiji, Ministarstvo unutrašnjih poslova obavestilo je javnost da je "svaka blokada saobraćaja kršenje zakona kao i održavanje neprijavljenih skupova". Članom 6. Zakona o javnom okupljanju, kako se navodi u saopštenju poslatom medijima, propisano je da okupljanje nije dozvoljeno na mestu na kojem, zbog karakteristika samog mesta ili njegove posebne namene, preti opasnost od nastupanja ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine, javnog zdravlja, morala, prava drugih ili bezbednosti Republike Srbije.

"Svaki neprijavljeni skup, a posebno onaj koji se odvija na putevima i mostovima je veliki rizik i izazivanje opasnosti po učesnike u saobraćaju, kao i učesnike skupa. Svu odgovornost za sve što može da se desi snose organizatori neprijavljenih skupova", navodi se.

Najnovije vesti