Izložba Najlepša zemlja Rusija od petka u Galeriji Narodnog muzeja

Izložba fotografija pod nazivom Najlepša zemlja Ruskog geografskog društva biće otvorena u petak 2. jula u Galeriji Narodnog muizeja u Vranju.

Reč je o pobedničkim fotografijama sa tradicionalnog fotokonkursa Ruskog geografskog društva, medijskog projekta širokih razmera posvećenog očuvanju izvorne prirode Rusije i negovanju brižljivog odnosa prema životnoj sredini, preko umetničkih fotografija.

Konkurs je prvi put organizovan 2015. godine, a od 2016. održava se jednom godišnje.

Glavni uslov za učešće je da fotografije moraju biti snimljene na teritoriji Rusije.

Na konkurs običnoi stigne i preko 100.000 fotografskih snimaka.

Kako je najavljeno izložbu u Vranju otvoriće dr Miroljub A. Milinčić, redovni profesor Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i direktor Centra Ruskog geografskog društva u Srbiji.

Ovaj Centar u Srbiji je registrovan početkom 2015, a ceremonija zvaničnog otvaranja održana je 17. oktobra 2016. godine.

Centar podstiče naučnu i stručnu saradnju između geografa Srbije i Ruske Federacije kroz razmenu studenata, univerzitetskih nastavnika i saradnika unastavi; podržava organizacije zajedničkih istraživačkih, naučnih, promotivnih i izdavačkih aktivnosti; u Srbiji ima aktivnosti na širenju geografskih, istorijskih i kulturnih znanja o Ruskoj Federaciji, a u Rusiji aktivnosti na širenju geografskih, istorijskih i kulturnih znanja o Srbiji itd.

Centar Ruskog geografskog društva u Srbiji realizovao je više projekata na teritoriji Srbije i Ruske Federacije.

Posebnu pažnju poklanja razvoju edukativnih i socijalnih programa za potrebe studenata iz Srbije i Rusije.

Centar je do sada na teritoriji Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore organizovao više desetina izložbi fotografija sa foto-konkursa Ruskog geografskog društva.

Takođe i veći broj promocija, učešća na filmskim festivalima, tematskih filmskih projekcija, kulturno-umetničkih programa i drugih sadržaja.

Detalji o aktivnostima Centra Ruskog geografskog društva u Srbiji dostupni su na sajtu geografija.org.

Otvaranje izložbe u Vranju zakazano je za petak u 19 sati u velikoj sali Galerije Narodnog muzeja.

Rusko geografsko društvo

Rusko geografsko društvo jedno je od najstarijih geografskih društava na svetu. Osnovano je ukazom cara Nikolaja I 1845. godine i uvek je imalo prvorazredni društveni i nacionalniznačaj. Glavni cilj Društva je bio da se prepoznaju, prikupe, opreme i pošalju na teren širom Rusije, Azije i sveta najbolji istraživači za raznovrsne studije. Tokom godina, Društvom su rukovodili predstavnici carske kuće Romanovih, poznati putnici, istraživači i državni službenici. Novembra 2009. za predsednika Ruskog geografskog društva izabran je Sergej Kužugetovič Šojgu, a formiranje i Savetpokrovitelja kojim predsedava Predsednik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin. Danas, u Rusiji i inostranstvu Rusko geografsko društvo ima više od 20.000 aktivnih članova. Regionalne kancelarije su otvorene u svim subjekatima Ruske Federacije. Glavna aktivnost Ruskog geografskog društva su ekspedicije i istraživanja, obrazovanje, očuvanje tradicije i kulture, objavljivanje knjiga i rad sa mladima. Rusko geografsko društvo je neprofitna organizacija koja ne dobija sredstvavlade. Više informacija možete pronaći na sajturgo.ru. Rusko geografsko društvo pridaje veliki značaj radu Centra Ruskog geografskog društva u Srbiji.

Najnovije vesti