Iz ZC Vranje pozivaju na masovnu vakcinaciju od srede

Masovna vakcinacija stanovništva kinsekom vakcinom u Zdravstvenom centru (ZC) Vranje počeće od srede, najavila je portparolka ove zdravstvene ustanove Beba Kanački.

Na sajtu ZC u utorak je istaknuta informacija vezana za plan vakcinacije i prioritete.

- Obezbeđen je dovoljan broj vakcina, tako da je instrukcija da se vakcinišu svi građani koji dođu na vakcinaciju, a ne samo oni koji su pozvani - navodi Kanački.

Vakcinacija stanovništva počeće u sredu od 8 časova.

U utorak je iz Gradskog štaba za vanredne situacije obelodanjeno da je u Zavod za javno zdravlje (ZZJZ) u Vranju stiglo je 1.400 vakcina kineskog proizvođača Sinofarm i vakcinacija stanovništva i da će vakcinacija početi u sredu 20. januara.

Preko "kol centra" Kancelarije za mlade biće pozivani oni građani koji su se preko eUprave izjasnili za kinesku vakcinu.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, sa saradnicima, organizovao je tim povodom u utorak sastanak sa predstavnicima Zdravstvenog centra (ZC) Vranje, ZZZJZ i nadležnim gradskim službama, na kome je bilo reči o operativnim aktivnostima na imunizaciji i vakcinaciji stanovništva.

Rečeno je da će vakcinacija biti sprovođena prema prioritetima.

Najpre će se vakcinisati zaposleni u zdravstvenim ustanovama sa najvišim rizikom od nastajanja ili prenošenja infekcije,
zaposleni u jedinicama intezivnog lečenja u COVID bolnicima, zaposleni u COVID ambulantama domova zdravlja i prijemno-trijažnim centrima bolnica, zaposleni u COVID bolnicama u direktnom kontaktu sa obolelima na odeljenjimazaposleni u laboratorijama za direktnu dijagnostiku kovid 19, zaposleni na intenzivnom lečenju i hirurškim odeljenjima u ne-kovid bolnicama, zaposleni na ostalim odeljenjima u ne-kovid bolnicama, kao i zaposleni u domovima zdravlja.

Potom zaposleni u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite, pa onda osobe starije od 65 godina koje stalno borave u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite, pa osobe starije od 75 godina u opštoj populaciji.

Onda slede osobe u starosnoj grupi 65-74 godine u opštoj populaciji sa višestrukim faktorima rizika, potom korisnici ustanova socijalne zaštite (osim domova za stara lica) u kojima je otežano ili nemoguće sprovođenje nefarmakoloških mera prevencije i suzbijanja.

Uslediće nakon toga vakcinacija osoba sa komorbiditetima koje ne spadaju u starije uzrasne grupe stanovništva, pa potom zaposlenih u službama/ustanovama od vitalnog značaja (sa povišenim rizikom od nastanka ili transmisije bolesti ili koji ne mogu da obezbede fizičku distancu), te zaposlenih u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi koji su posebno izloženi infekciji (neposredni rad sa strankama, rad na terenu i sl.) ili koji su posebno ugroženi od nastanka teških oblika bolesti i smrtnog ishoda (prisustvo komorbiditeta).

Slede zaposleni u komunalnim i javnim preduzećima, zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova i pravosuđu, zaposleni u preduzećima i ustanovama od posebnog značaja za funkcionisanje društva koje odredi Vlada Republike Srbije ili organ uprave kome Vlada Republike Srbije poveri izradu takve liste prioriteta.

Tek onda doći će na red zaposleni u obrazovanju u ustanovama sa većim rizikom od transmisije virusa (fakulteti i srednje škole), pa zaposleni u predškolskim ustanovama i ostali zaposleni u obrazovnim ustanovama.

Potom i esencijalno osoblje van medicinskog i obrazovnog sektora, zaposleni u laboratorijama sa viskim rizikom od infekcije, osobe određenog socijalnog statusa.

- Vakcinaciju stanovništa sprovodiće 14 lekara i 28 medicinskih sestara u dve smene, od 8 do 18 časova na sedam punktova - Odeljenju opšte medicine, Odeljenju medicine rada, u Patronaži, Službi za infektivne bolesti, Ambulanti u Donjem Vranju, Ambulanti Ogledna stanica i u Zdravstvenoj stanici Vranjska Banja - navode iz Gradskog štaba.

Najnovije vesti