Irić: Preterali ste gospođo Sinani

Piše: Radoman Irić

Portali Bujanovačke (04.08) i Vranje news (05.08), objavili su informaciju pod naslovom "Sinani: Prosečne plate u Preševu i Bujanovcu dokaz diskriminacije nad Albancima".

Tim povodom Vranje news razgovara sa Radomanom Irićem, lokalnim novinarom, koji godinama prati zbivanja na relaciji Srbi - Albanci na jugu Srbije.

"Da podsetim, gospođa Sinani je godinama već elitna pripadnica albanske političke scene. Predsednica je Partije za demokratsko delovanje (PDD) u Preševu, doskorašnja predsednica opštine, a danas politička savetnica premijera Kosova Aljbina Kurtija. Želim na početku ovog reagovanja da budem jasan i da ukažem na dva vrlo važna momenta", kaže Irić.

Vranje News: Koji su to momenti?

Prvi, za skoro 43 godine novinarske karijere u Vranju i na jugu Srbije, ovo je prvi slučaj da polemišem sa nekim od pripadnika albanske nacionalne zajednice. Drugi, Nikada i nigde nisam sporio da su danas u Srbiji Albanci diskriminisani. Jesu, i te kako! Analizirajući prosečnu zaradu za period januar-maj ove godine, koja je u Preševu bila 56.689, Bujanovcu 59.811 i Medveđi 72.169 dinara, gospođa Sinani je olako zaključila da se u ovim podacima Republičkog zavoda za statistiku, jasno vidi diskriminacija i drastično kršenje prava Albanca. Ovakav zaključak jednostavno nije tačan!

A šta je tačno?

"Ima nešto što znaju svi oni koji treba to da znaju to zna gospođa Sinani, znaju lideri i srpske i albanske političke scene, znaju privrednici i Srbi i Albanci, znaju građani, znaju nadležne inspekcije i lokalne o republičke, znaju funkcioneri Privredne komore Srbije. A to je da vlasnici radnji, malih i srednjih preduzeće u Preševu i Bujanovcu, zarade za svoje zaposlene, u značajnom iznosu, isplaćuju u gotovini! Dakle, da bi izbegli poreske i druge obaveze, preševski i bujanovački biznismeni, značajan deo zarade svakog zaposlenog podmiruju kešom".

To je, po vašoj tvrdnji, opšte poznata stvar?

"Svi to znamo i svi ćutimo! Zato u Srbiji, koja je sve osim pravne države, cveta siva ekonomija, za koju je jug Srbije prava meka. Ali, kada jednoga dana budemo živeli u pravnoj državi, prosečne zarade sigurno neće biti predmet sporenja Srba i Albanaca.

I poslednje što sam zamerio gospođi Sinani, to je njena rečenica da je ovakva „diskriminacija nad opštinama u kojima žive Albanci prisutna decenijama“.

Da li je to tačno?

"Ne, ni to nije tačno! Brojke su čudo (vidi tabelu), a one ovoga puta kažu da je nagli pad prosečnih zarada zaposlenih u Preševu i Bujanovcu, u odnosu na Pčinjski okrug, počeo 2017. godine i da traje do danas. Jasno je dakle - živimo u zemlji u kojoj se i istina kupuje, ali tvrditi da su prosečne zarade deo diskriminacije Albanaca bilo bi malo previše. Na kraju ću gospođi Sinani postaviti vrlo jednostavno pitanje: čime su i zašto dikriminisani građani Trgovišta, Bosilegrada, Vlasotinca, Crne Trave, Bojnika, Bele Palanke, Žitorađe, Kuršumlije, Lebana, koji visinom prosečnih zarada spadaju u istu devastiranu grupu opština u kojoj su Preševo, Bujanovac i Medveđa", zaključuje Irić.

Komentari

Odlično Iriću ti zaista nikada nisu u svom novinarskom radu ispoljio ni najmanju dozu šovinizma prema nikome. Samo BiH dodao da u Vranju takođe privatnici muljaju i ne isplaćuju preko računa zaposlene i još masovno ne izdaju fiskalne račune i time štete budžetu.

Najnovije vesti