Sinani: Prosečne plate u Preševu i Bujanovcu dokaz diskriminacije nad Albancima

Vranje - Prosečne zarade u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa, u kojima žive Albanci, pokazuju da se nad albanskim stanovništvom vrši diskriminacija i kršenje njihovih prava, tvrdi Ardita Sinani, političarka iz Preševa i savetnica kosovskog premijera Albina Kurtija.

"U opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa i dalje je najniža plata u regionu.

Opština Preševo je i ove godine opština sa najnižom zaradom, sa 56.689 dinara ili oko 480 evra.

U opštini Bujanovac prosečna plata od početka godine iznosi 59.811 dinara, dok je u opštini Medveđa 72.127 dinara”, kaže Sinani.

Ona barata podacima o prosečnim zaradama za prvih pet meseci ove godine.

Po njenim rečima, iz zvaničnih podataka Republičkog zavoda za statistiku jasno se vidi diskriminacija i drastično kršenje prava.

“Ukratko, prema ovim zvaničnim podacima čini se da što je veći broj stanovnika albanske nacionalnosti, to je niža prosečna plata.

S druge strane, na nivou cele zemlje prosečna plata u Srbiji je 86.220 dinara ili oko 740 evra”, navodi Sinani.

Ona ističe da se diskriminacija nad opštinama u kojima žive Albanci prisutna decenijama, a da zvanična statistika samo pokazuje da nema promene u Vladi Srbije u pogledu tretmana manjina – posebno albanske.

“Ovi podaci otkrivaju da se društveno-ekonomska represija u Preševskoj dolini proteže na dve dimenzije: u diskriminaciji pri zapošljavanju, gde je stopa nezaposlenosti u ove tri opštine najveća u Srbiji i diskriminaciji u platama za ono malo zaposlenih građana”, zaključuje Sinani.

Najnovije vesti