Insajder: Građani platili vozila Koridorima, a da to nisu ni znali

Državno preduzeće Koridori Srbije je od bugarske kompanije Trejs, u čijem automobilu se nalazio direktor Koridora Zoran Babić u trenutku saobraćajne nesreće, od predviđenih 12 do sada dobilo 10 vozila, piše Insajder.

Reč je o automobilima koje je Trejs morao da obezbedi na osnovu potpisanog ugovora, a čija je nabavka ušla u cenu po kojoj oni grade deonicu autoputa.

Na taj način praktično je izbegnut tender za kupovinu vozila, a sve to platili su građani Srbije.

Automobili, njihovo održavanje, mobilni telefoni samo su deo troškova koje građani Srbije plaćaju, a koji su ugrađeni u cenu izgradnje autoputa.

Naime, sve to je deo uslova tenderske dokumentacije, a zatim i ugovora koji su Koridori Srbije kao investitor potpisali sa bugarskom kompanijom Trejs.

Vrednost potpisanog ugovora za izgradnju deonice od tunela Predajane do Caričine Doline bila je 34 miliona evra.

U tu cenu, kako se ispostavilo, ušla je između ostalog i nabavka automobila za Koridore Srbije.

To državno preduzeće je na taj način izbeglo obavezu da raspiše poseban javni tender i da mimo javne kontrole kupi automobile i to novcem svih građana.

Prema podacima koje su Koridori Srbije dostavili Insajderu, dva automobila “škoda yeti” i “škoda oktavia” plaćena su oko 35.000 evra dok je “škoda superb” koja je učestvovala u udesu na naplatnoj rampi Doljevac, plaćena nešto više od 27.000 evra što je i okvirna tržišna cena.

Novinari Insajdera od državnog preduzeća Koridori Srbije tražili su ugovor za izgradnju deonice u Grdeličkoj klisuri uslove tendera.

Prema ovom ugovoru koji nam je dostavljen, bugarska firma Trejs je imala obavezu da za potrebe investitora i predstavnike Nadzornog organa između ostalog nabavi šest automobila.

Međutim, u Koridorima navode da bi, na osnovu dva ugovora za izgradnju deonica autoputa E75 i E80 koji su potpisani sa firmom Trejs, državno preduzeće Koridori Srbije trebalo da dobije ukupno 12 automobila.

Od toga se 10 već koristi.

- Svu opremu i vozila Koridori Srbije su već platili kroz redovne mesečne privremene situacije, ali ugovornim odredbama je predviđeno da se ta oprema i vozila prenose u vlasništvo Koridora Srbije na kraju projekta, kada se vrši i primopredaja izgrađenog objekta, odnosno deonice autoputa - kažu u Koridorima Srbije uz dodatnu napomenu da vozila već pripadaju tom preduzeću.

Oni ujedno tvrde i da je ovakav aranžman uobičajen kada je reč o međunarodnim ugovorima i da se sprovode tenderske procedure koje su propisale banke- međunarodni kreditori.

- Navedena obaveza bila je predviđena uslovima tenderske dokumentacije i bila je poznata svim ponuđačima u fazi priprema ponuda.

Dakle, u pitanju je uobičajena praksa za ugovore o izvođenju radova - objašnjavaju u Koridorima.

Za nabavku vozila preko ugovora o izgradnji puta javnost je praktično slučajno saznala.

Naime, vozilo koje je koristio direktor Koridora Srbije Zoran Babić , a koje je učestvovalo u saobraćajnoj nesreći na naplatnoj rampu vodilo se upravo na firmu Trejs, dok je vozač zaposlen u Koridorima.

Imajući u vidu umanjenu mogućnost kontrole prilikom ovakvih nabavki, postavlja se pitanje da li je zapravo otkriven još jedan mehanizam koji otvara prostor za legalizovanje korupcije.

Navodi Koridora Srbije da je to uobičajena praksa samo su razlog više da nadležne institucije odgovore na pitanje kako može biti legalna nabavka automobila ili mobilnih telefona preko tendera za izgradnju puta.

Iz odgovora Koridora Srbije jasno je da je cena automobila ugrađena u cenu izgradnje puta.

To znači da su ih, zajedno sa putem, platili građani a da to nisu znali.

Najnovije vesti