I Lale Mojsilović pravnosnažno oslobođen optužbi za Vodogradnju

Radoslav Lale Mojsilović i Jovica Milosavljević, obojica iz Vranja, presudom Apelacionog suda u Nišu, oslobođeni su optužbe za navodno protivpravno prisvajanje dobiti firme Vodogradnja u iznosu od preko 4 miliona dinara.

- Presudom niškog Apelacionog preinačena je presuda Višeg suda u Vranju (K.br. 19/18 od 12.03.2019. godine) u stavu prvom izreke, tako što su Mojsilović i Milosavljević oslobođeni od optužbe za po jedno krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica (čl.234.st.3. u vezi st.1. KZ), dok je žalba Višeg javnog tužioca u Vranju, u odnosu na optužene Anitu Zdravković iz Vranja i Slavicu Petrović iz sela Zlatokop odbijena kao neosnovana i prvostepena presuda u nepreinačenom delu je potvrđena - navode iz Višeg suda u Vranju.

Podsećamo da su presudom ovog suda, stavom prvim izreke, optuženi Mojsilović i Milosavljević "oglašeni krivim zbog po jednog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica iz 234.st.3. u vezi st. 1. KZ i osuđeni na kazne zatvora u trajanju od po dve godine".

- Stavom drugim navedene presude, optužene Anita Zdravković i Slavica Petrović su oslobođene od optužbe da su izvršile po jedno krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica iz čl.234.st.3. u vezi st.1. u pomaganju u vezi čl.35. KZ - navodi se u saopštenju Višeg suda u Vranju.

U optužnici je pisalo da je Mojsilović navodno, 15. novembra 2009. godine, obavljajući dužnost predsednika NO Vodogradnje, kome je od strane većinskih vlasnika članova konzorcijuma faktički povereno upravljanje i raspolaganje imovinom preduzeća, kao odgovorno lice pribavio sebi protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 4,2 miliona dinara

On je, kao, bio "naložio optuženoj Aniti Zdravković da za njegove lične potrebe, po bilo kom osnovu, pripremi finansijsku dokumentaciju i podigne gotov novac sa računa preduzeća" i "tražio da taj novac, podignut kod Komercijalne banke u Vranju, Zdravkovićeva odnese i preda u menjačnicu „SG“ u Vranju (vlasništvo Časlava Ilića, člana Konzorcijuma AD Vodogradnja) odakle će on ili neko drugo lice podići novac".

Sve ove optužbe najnovijom presudom Apelacionog suda u Nišu pale su u vodu i presuda tog suda je konačna.

PROFIL

Radoslav Mojsilović rođen je 1978. godine u Vranju. Studirao je Pravni fakultet u Beogradu. Politički karijeru započeo je u SPO, a kasnije bio jedan od osnivača Nove Srbije, stranke Velje Ilića. Nalazio se na funkciji predsednika Gradskog odbora Nove Srbije u Vranju. Bio je šef Kancelarije ministarstva za kapitalne investicije, a zatim od 2008. do 2012. godine narodni poslanik Nove Srbije u Skupštini Srbije. Poslanik je postao sa samo 30 godina. Bio je i odbornik u gradskoj skupštini. Ostavku na funkciju predsednika GrO Nove Srbije u Vranju podneo je u martu 2010. godine. Pričalo se da je kasnije prešao u DS, ali nije više bio politički aktivan. Bio je u mladosti lider vranjskog „Otpora", hapšen je i prebijan u vreme Miloševićevog režima. U postupku u kome je Goran Tasić Gokče (kontraverzni biznismen iz Vranja, pre par godina ubijen u Holandiji) bio optužen za "produženo krivično delo iznude" na štetu Mojsilovića, Tasić je oslobođen optužbe. Mojsilović je jedno vreme imao radni angažman u Rudniku Grot.

Najnovije vesti