SSP Vranje: Neko mora da odgovara za akušersko nasilje u Vranju

Posle smrti porodilje iz Preševa u Službi za ginekologiju i akušerstvo Zdravstvenog centra (ZC) u Vranju "ostaje gorak ukus u ustima i pitanje direktoru ZC zašto slučaj smrti majke četvoro dece nije prijavljen policiji i tužilaštvu, kao i činjenica da zakasnela smena neće rešiti nagomilane probleme", saopšteno je u četvrtak iz vranjskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP).

Iz SSP u pisanom obraćanju konstatuju da je ovaj slučaj uznemirio javnost Pčinjskog okruga, te da "građani i građanke Vranja već godinama, a poslednji put početkom januara, ukazuju na problematična iskustva, naznaku konstantnog akušerskog nasilja i loša kadrovska rešenja na ovom odeljenju vranjske bolnice, niko do sada nije reagovao".

"Načelnik Dragan Veličković biće tema istražnih organa, a ovoga puta nije izostala ni po svemu sudeći zakasnela reakcija direktora ZC Saše Đorđevića, pa je Veličković smenjen sa načelničke funkcije.

Podsećamo, tužilaštvo je o ovom slučaju saznalo preko društvenih mreža, pa pokrenulo istragu.

Takođe je ZC dao obećanje da će od maja biti moguće da porodilja ima pratnju, pitamo od kog tačno maja i od maja koje godine, pošto trenutno ne postoje ni naznake uslova za tako nešto", piše u saopštenju SSP Vranje.

Iz odbora ove političke stranke podsećaju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "u januaru pompezno obišao jednom će biti izgrađeno odeljenje, u društvu doktora Veličkovića, u zgradi buduće Ginekologije i najavio najsavremenije porodilište, te sam nametnuo pitanje - ko će u njemu da radi?"

"Mi ovo pitanje ponavljamo, uz skretanje pažnje da se u ZC Vranje, pored sumnje na akušersko nasilje, sprovodi i specifičan vid nasilja u smislu onemogućavanja redovne ginekološke nege, a vezano za nedostatak zaposlenih u Dispanzeru za žene.

Podsećamo da je u Dispanzeru za žene Doma zdravlja i dalje gotovo nemoguće doći do lekara, jer ih nema i pozajmljuju se sa Ginekologije, iako se čula izjava da su uspeli da premoste, te da sada dispanzer ipak radi.

Opet postavljamo pitanje nadležnima - kako je moguće da u protekloj deceniji niko nije predvideo ovakav ishod i zbog čega su partijski podobni lekari i lekarke, umesto na specijalizaciju iz ginekologije, gurani na razne specijalizacije po svojoj želji, što je i danas aktuelno prilikom takve vrste zapošljavanja", navode iz SSP-a.

Iz gradskog odbora ove partije u Vranju na kraju izražavaju duboko saučešće porodici stradale pacijentkinje.

"Osim toga, pozdravljamo inicijativu vranjskog tužilaštva da se slučaj smrti i eventualna odgovornost utvrde.

U tom smislu, slučaj ćemo pomno pratiti do krajnjeg ishoda, uz dužnost da građanima i građankama skrećemo pažnju na svaku nepravilnost u radu nadležnih o kojoj budemo imali saznanje", piše na kraju saopštenja koje je potpisala Rosa Drmonjić, predsednica lokalnog SSP-a.

Najnovije vesti