Hadži Stošić: Nisam isplaćivala basnoslovne honorare u BIC-u VIDEO

Ivana Hadži Stošić, predsednica i glodurka Koalicije za transparentnost juga Srbije (KTJS) u Vranju, demantovala je u petak da je svojevremeno, sa funkcije direktorke Biznis inkubator centra (BIC), isplaćivala basnoslovne honorare od 500.000 dinara predavačima na treninzima u sklopu projekata, i negirala da je iz BIC-a nestao veći broj računara nabavljenih u to vreme.

Ona je, odgovarajući na novinarsko pitanje o honorarima isplaćenim Branimiru Stojančiću (gensek vranjskog SPS-a i direktor JP Urbanizam i izgradnja) i Ediju Majstoroviću (državnom sekretaru ondašnjeg Ministarstva regionalnog razvoja), na konferenciji za medije Nove Srbije u Vranju rekla da te informacije nisu tačne.

- Branimir Stojančić u životu nije bio trener na našim projektima, ne znam šta bi on predavao, čovek je u to vreme bio većnik i nikada se nije pojavio na našim aktivnostima.

Edi Majstorović je bio državni sekretar, ali nikada u životu nije bio trener u BIC-u, on je bio trener Romskog centra za demokratiju; to je nevladina organizacija koju ja vodim dvadeset godina i gde UO ima pravo da izabere trenera koji da najbolju ponudu.

Ja imam kontrapitanje - šta je sa 900 radnika Jumka koji su uzeli socijalni program u preduzeću i već sutradan bili opet zaposleni preko BIC-a, koji inače zapošljava nekoliko ljudi.

Ne vidim drugi razlog za ovakva pitanja osim rezultata koje sam postizala kao generalni menadžer BIC-a, a koje oni ne mogu da postignu - rekla je Stošićeva.

Ona je dodala da bi dosad, da nešto nije bilo u redu sa trošenjem novca od projekata, revizija donatora, među kojima je bio i EU progres, nešto pokazala, te da bi verovatno usledili nekakvi postupci pred tužilaštvima.

- Toga nije bilo što znači da je u našem radu sve bilo zakonito i transparentno, što su potvrdile i pozitivne revizije - rekla je Stošićeva, navodeći da je reč o "podmetačini" i "naručenim novinarskim pitanjima".

NE DISKRIMINIŠE AUTIZAM, DISKRIMINIŠU ZAKONI

Konferencija u sedištu Nove Srbije zapravo je, pre nego što su se nametnule druge teme, sazvana da bi se razgovaralo o 4.000 majki u Srbiji koje se, kako je rekla Stošićeva, "susreću sa ogromnim problemom", a to je "diskriminacija ove kategorije od strane zakona".

- Ti problemi nastali su usled kolizije dva zakonska dokumenta - Zakona o radu i Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom. Mnogi roditelji u okviru naše velike grupe su se radovali, jer je suština novog zakona trebalo da bude u tome da se podrška pruži roditeljima čija deca boluju od kancera, ali i roditeljima dece sa drugim oštećenjima, između ostalog i autističnoj deci gde imamo povećanje broja od 1970. do danas za 27.000 puta. Ali smo u stvari dobili problem, jer se dešava da drugostepene komisije, i pored toga što tercijarne ustanove poput "Tiršove", Instituta za majku i dete i slično smatraju da majkama treba nastaviti bolovanja drugostepene komisije odbijaju majke koje vode brigu o toj deci. Postoji i još niz drugih problema - rekla je Stošićeva, o čemu više možete čuti u video materijalu u nastavku.

Najnovije vesti