Gradsko veće: Predlog za finansiranje sporta 50 miliona

Gradsko veće prihvatilo je u četvrtak predlog Vlade Srbije o prenosu prava javne svojine na gradskom građevinskom zemljištu iz javne svojine grada u javnu svojinu Republike Srbije radi izgradnje Regionalnog centra za vanredne situacije.

Prema rečima portparolke veća i gradske većnice za informisanje Zorice Jović reč je o prenosu prava svojine bez naknade, neposrednom pogodbom.

U pitanju je parcela u blizini Eko pumpe u Vranju.

Usvojen je nacrt Odluke o izmenama i dopunama odluke o organizaciji rada Gradske uprave.

- Organi ostaju isti, s tim što se sistematizacijom objedinjuju i reč je o usklađivanju sa izmenjenom regulativom Zakona o lokalnoj samoupravi.

Nastavlja se sa radom kao i dosad, ali se pojedine nadležnosti Gradske uprave, Gradskog veća i skupštinskih službi uređuju na drugačiji način - rekla je Jovićeva.

Na sednici je usvojen nacrt Odluke o promeni osnivačkog akta JP Urbanizam i izgradnja grada Vranja, kao i Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji poslova u JKP Komrad.

- Ranijom odlukom bilo predviđeno da se Urbanizam bavi niskogradnjom i visokogradnjom, što po novim zakonskim rešenjima nije moguće, pa praktično znači da ti poslovi ostaju u nadležnosti JP, ali će se poveravati drugima po Zakonu o javnim nabavkama.

Jedina promena kod Komrada je uvođenje u sistem zoohigijene, koja im je opet poverena, i tim pravilnikom je sistematizovano pet radnih mesta već obuhvaćenih odlukom o maksimalnom broju zaposlenih - rekla je Jovićeva.

Dato je pozitivno mišljenje na isti pravilnik u Narodnom univerzitetu i JU Sportska hala (dvoje radnika, pravnik i ekonomista Turističke organizacije preći će na rad u halu).

ZA SPORT ODOBRENO 50 MILIONA

Usvojen je i predlog Komisije za ocenu i izbor programa u oblasti sporta na teritoriji grada Vranja, o odobravanju godišnjih programa sportskih organizacija u 2019. godini. Budžetom je opredeljeno 60 miliona dinara, a odobreno je 50,3 miliona dinara.

Većnici su, između ostalog, usvojili nacrte odluka o usvajanju planova detaljne regulacije Privredno radne zone "Bunuševac", kao i iste planske dokumente za naselja Gornji Asambair 2 i Suvi Dol u Vranju i oni su prosleđeni skupštini na razmatranje i usvajanje.

Usvojen je i Nacrt Odluke o uspostavljanju sistema energetskog menadžmenta grada.

- Ovo je novina, pravni osnov je u odredbama Zakona o efikasnom korišćenju energije.

Po tom zakonu organi jedinica kokalne samouprave sa više od 20.000 stanovnika su obveznici sistema energetskog menadžmenta i bićemo u obavezi da imenujemo energetskog menadžera koji će se baviti ovom tematikom.

To će biti osoba iz redova zaposlenih u Gradskoj upravi i taj menadžer će morati da ima licencu - rekla je Jovićeva pred novinarima.

Usvojen je i plan kreativnih industrija u Vranju za period od 2019. do 2023. godine i prosleđen skupštini na razmatranje i usvajanje, kao i Predlog Rešenja o obrazovanju Radne grupe za izradu Strategije razvoja socijalne zaštite na teritoriji grada Vranja od 2019. do 2023. godine.

Usvojeni su i Predlozi rešenja o obrazovanju Organizacionih odbora manifestacija "Međunarodna izložba pasa 2019" i "Vranjski polumaraton 2019".

Doneto je i rešenje o ustupanju prava korišćenja pijace u Oglednoj stanici JKP Komrad.

SAGLASNOST NA STATUT BANJE

Na sednici Gradskog veća u četvrtak data je saglasnost na novi Statut Gradske opštine Vranjska Banja.

- Reč je o usklađivanju tog Statuta sa Statutom Grada Vranja i Zakonom o lokalnoj samoupravi - rekla je Jovićeva.

Najnovije vesti