Gradski štab: Ugostitelji bez bašte samo do 23 časa

Gradski štab za vanredne situacije u Vranju upozorio je u sredu da u gradu i dalje važe mere donete u momentu uvođenja vanredne situacije - zabranu okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica (ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra) i odgovarajuće mere lične zaštite, kao i zabranu organizovanja svečanosti, sportskih i zabavnih manifestacija.

Članovi štaba, razmatrajući trenutnu epidemiološku situaciju na teritoriji grada Vranja i poštovanje propisanih posebnih mera Vlade RS za lokalne samouprave u kojima je proglašena vanredna situacija, ponovili su da "ugostiteljski objekti, koji nemaju baštu i noćni klubovi rade u terminu 7 do 23 časova, kao i da rad mora da bude organizovan tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova.

Razmatrane su i preventivne mere koje se odnose na predškolske i obrazovne ustanove koje nalažu da se u obrazovnim ustanovama odlože okupljanja, a prijemni i drugi ispiti budu sprovedeni uz primenu svih mera lične zaštite (fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje maske i rukavica).

Naglašeno je da je u svim zatvorenim prostorima, obavezno nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra, kao i u javnom prevozu, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila.

Ponovljeno je da je u javnim parkovima i na igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno okupljanje do pet lica, uz odgovarajuće mere lične zaštite.

Istaknuto je i da korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara za sada nije moguće, ali će uz sprovođenje mera zaštite (maske i rukavice) i dalje raditi kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, fitnes centri i teretane.

Naglašena je neophodnost česte dezinfekcije svih javnih objekata, dezinfekcija najmanje jedanput dnevno zajedničkih prostorija u stambenim zgradama (preporuka), kao i što češće pranje ulica i javnih površina uz upotrebu dezinfekcionih sredstava.

U verskim objektima neophodno sprovođenje mera zaštite i prilikom vršenja verskih obreda.

Gradski štab za vanredne situacije doneo je zaključak kojim se apeluje na sve građane da se ne opuštaju i poštuju sve propisane mere, kao i da informacije o eventualno uočenim nepravilnostima u pogledu poštovanja propisanih mera Vlade RS na suzbijanju i sprečavanju širenja virusa COVID 19 mogu da prijave Odeljenju Komunalne policije na broj 017/405-590.

Predstavnici ovog odeljenja su u obavezi da putem megafona podsećaju građane na poštovanje fizičke distance i nošenje zaštitinih maski i na otvorenom prostoru, posebno na mestima gde je velika frekvencija ljudi.

Naloženo je JP Vodovod i JKP Komrad Vranje da što češće dezinfikuju saobraćajnice, javne površine i dvorišta školskih i predškolske ustanove.

Naloženo je stručno-operativnim timovima za kontrolu privrednih subjekata, kontrolu javnog prevoza, ugostiteljskih objekata, predškolskih i školskih ustanova da intenziviraju nadzor poštovanja preventivnih mera zaštite od virusa.

Preporučeno je Odseku inspekcije rada da pojača kontrolu poštovanja mera od strane zaposlenih, posebno u trgovinskim objektima i fabrikama, kao Odseku sanitarne inspekcije da intenzivira kontrolu poštovanja fizičke distance i broja ljudi u zatvorenom prostoru.

Komentari

Krizni štab je doneo odluku , a saopštila je dr Darija Kisić da svi ugostiteljski objekti bez obzira na to da li je reč o otvorenim ili zatvorenim objektima rmogu raditi do 23.h..Naš Graadski štab donpsi odluku da ugostiteljski objekti bez bašte rade do 23.h. Da li je stručniji i pametniji naš Gradski krizni štab?

Najnovije vesti