Gradska biblioteka uspešno realizovala projekat digitalizacije

Projekat opremanja Odeljenja za digitalizaciju Biblioteke Bora stanković u Vranju uspešno je priveden kraju, potvrdio je za Vranje News direktor Zoran Najdić.

"Sredstvima Ministarstva kulture i informisanja i lokalne samouprave, Biblioteka je nabavila neophodnu računarsku opremu (kompjuter sa jakim grafičkim sposobnostima, softver za digitalizaciju, skener i drugu tehničku opremu) s ciljem osposobljavanja odeljenja za tehnički proces digitalizacije i instalirala LINUX operativni sistem na serveru, kao i neophodne programe za rad veb alikacije digitalne biblioteke.

Intenzivnim radom i uspešnom realizacijom projekta postignuti su rezultati merljivi i dostupni javnosti, stručnoj i opštoj u domenu otvorenog pristupa", kaže Najdić za naš portal.

Digitalizovani materijal korisnicima je dostupan putem linka na veb sajtu Biblioteke ili na adresi www.digitalna.bibliotekavranje.rs.

U okviru projekta digitalizovano je 128 razglednica i 6 monografskih publikacija (najstarija izdanja Bore Stankovića).

Sav digitalizovani materijal je pretraživ u punom tekstu.

"Digitalna biblioteka je promoter zavičajne kulturne baštine, s velikom mogućnošću prezentovanja i pretraživanja, vidljiva i javno dostupna širokom krugu ljudi.

Namenjena je kako studentima i istraživačima, tako i entuzijastima koji žele da saznaju nešto više o Vranju i vranjskom kraju", dodaje Najdić.

Projekat je, pored očuvanja značajne književne i kulturne baštine, razvojem digitalne internet platforme, omogućio i jednostavno upravljanje podacima o digitalnoj građi, uvid i korišćenje digitalnog sadržaja stručnoj javnosti i svim zainteresovanim građanima.

"Digitalizacija u Biblioteci Bora Stanković postala je redovna aktivnost, koja će se u kontinuitetu sprovoditi u godinama koje dolaze", navodi Najdić.

Rad u novom odeljenju predstavljaće ubuduće ponajpre sponu sa radom Zavičajnog odeljenja, gde je pothranjena građa koja predstavlja bogatstvo ovog kraja i svedoči o prošlim vremenima.

"Tu pre svega mislim na vizuelnu građu, seriju fotografija i razglednica, kao i na ostali materijal koji odeljenje poseduje - autentične rukopise Đorđa Tasića, Jovana Hadživasiljevića i Bore Stankovića", navodi Najdić.

Biblioteci Bora Stanković je za ovaj projekat na konkursu Ministarstva kulture za finansiranje ili sufinansiranje projekata iz oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva u 2022. godini odobreno 800.000 dinara, dok je Grad Vranje, kao sufinansijer, učestvovao sa 381.000 dinara.

Najnovije vesti