Ministarstvo sa 800.000 podržalo projekat digitalizacije vranjske biblioteke

Javna biblioteka Bora Stanković u Vranju dobila je sredstva za realizaciju projekta „Formiranje Odeljenja za digitalizaciju Javne biblioteke Bora Stanković Vranje sa matičnom funkcijom za Pčinjski i Kosovsko-Pomoravski okrug“, potvrdio je za Vranje News direktor biblioteke Zoran Najdić.

Sredstva u iznosu od 800.000 dinara dodeljuju se rešenjem Ministarstva kulture i informisanja o dodeli sredstava za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva u 2022. godini.

Kako je navedeno, ovaj projakt dodatno će podržati Grad Vranje sa 381.000 dinara.

Biblioteka je već pripremila namensku prostoriju za potrebe Odeljenja za digitalizaciju ukupne površine 40 kvadrata.

Sredstvima Ministarstva kulture biće nabavljena savremena informatička oprema, dok će Grad obezbediti sve uslove za optimizaciju prostora i za sam tehnički proces digitalizacije, rekao je za Vranje News direktor biblioteke.

"Fokus digitalizacije biće dela zavičajnih pisaca, zatim knjige o Vranju, razglednice, fotografije, plakati, katalozi, geografske karte, i sve ono što svedoči o istoriji, kulturi i tradiciji Vranja i okoline.

Sva digitalizovana građa biće predstavljena kroz digitalnu biblioteku i tako dostupna zainteresovanim građanima", navodi Najdić za naš portal.

Svečanim otvaranjem Odeljenja za digitalizaciju biće obeležena 143. godišnjica od osnivanja Čitaonice vranjske i 95 godina od smrti Bore Stankovića, velikana čije ime nosi Biblioteka.

Najnovije vesti