Digitalizacija biblioteke: Najmlađi uče da programiraju FOTO

Javna ustanova Biblioteka Bora Stanković u Vranju dobila je dvadeset mikrobit uređaja i 5 BOZON setova koji služe za učenje programiranja, a u okviru projekta "Digitalni građanin" Fondacije B92.

Vanjski bibliotekari već su prošli i obuku za korišćenje nove opreme, pa bi u narednom periodu biblioteka trebalo da organizuje besplatne radionice za svoje korisnike na kojima će učesnici moći da nauče kako da upotrebljavaju pomenutu opremu i programiraju je za izvršavanje konkretnih zadataka.

- Korisnici biblioteke će moći deset takvih uređaja da iznajmljuju i koriste ih kod kuće.

Deset uređaja koristićemo ovde kod nas za radionice.

Ove mikro "pločice" se povezuju s računarom, uz pomoć njih se programira, instalira se programčić koji se stavlja na karticu, može da se isprogramira neka igrica i slično.

Posebno je zanimljivo za decu da se upoznaju sa programiranjem - kaže bibliotekar Nebojša Antić za Vranje News.

Termini radionica biće blagovremeno istaknuti na sajtu biblioteke kao i na Fejsbuk stranici.

- Uskoro ćemo krenuti a radionicama, u obavezi smo da uradimo najmanje pet radionica u toku ove godine - kazao je Antić za naš portal.

Projekat "Digitalni građanin" pokrenut je sa misijom da osnaži lokalne zajednice i pripremi građane za savremene izazove tržišta rada, znanja i kompetencija.

U projekat je uključeno dvadeset biblioteka sa teritorije Srbije, a sprovodi ga Institut za inovativnost i razvoj mladih iz Zagreba u celom regionu.

U regionu je uključeno ukupno 170 biblioteka, među kojima je 120 iz Hrvatske, 20 iz Bosne i Hercegovine, 20 iz Srbije i 10 sa Kosova.

Lokalni partner u Srbiji je program "Bitka za znanje", čiji je nosilac Fond B92.

Najnovije vesti