Grad Vranje od danas i formalno gazduje Haremlukom

Pravo o prenosu nepokretnosti bez naknade u svojinu grada Vranja lokalna samouoprava preuzela je i formalno nad zgradom Haremluka u četvrtak 12. decembra, kada je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković potpisao ugovor sa ovlašćenim predstavnicima Republičke Direkcije za imovinu.

Grad Vranje se prethodno, na osnovu odluke Gradskog veća i incijative gradonačelnika Milenkovića, obratio Direkciji dopisom radi prenosa bez naknade, u svojinu grada, nepokretnosti koju čini zgrada Haremluka, a radi korišćenja objekta u cilju promocije kulture.

Potpisivanjem ugovora Grad Vranje je i formalno postao vlasnik zgrade Haremluka površine 311 kvadrata i zemljišta ukupne površine 719 metara kvadratnih.

Gradska većnica Zorica Jović rekla je ovom prigodom da je reč o objektu od izuzetne istorijske važnosti, kao i da će buduća namena ovog prostora biti isključivo za sadržaje iz oblasti kulture i očuvanja običaja i tradicionalnih vrednosti Vranja i okoline.

Zgrada Haremluka, u kojoj je od 1994. godine sa kraćim prekidima funkcionisao restoran, najpre u vlasništvu Simpa, a potom kraće vreme privatnika, postaće, kako je ranije najavljeno, celina Narodnog muzeja u Vranju.

Haremluk je pre 250 godina izgradio Rauf beg Džinoli.

U zgradi su do 1878. i oslobođenja grada od Turaka živele pašine žene.

Prvi konzervatorsko-restauratorski radovi izvedeni su 1955. godine, a 1994. godine završeno je renoviranje objekta u poslovni klub "Simpa".

Objekat je još jednom renoviran 2017. godine kada su ga preuzeli privatnici, ali je 2018. opet zatvoren i prepušten propadanju.

Najnovije vesti