Gordani Dimitrijević Zlatna značka KPZ Srbije

Gordana Dimitrijević, direktorka Narodnog univerziteta (NU) u Vranju, dobitnica je priznanja "Zlatna značka" Kulturno prosvetne zajednice Srbije za 2020. godinu, odlučio je žiri kojim je predsedavao Milovan Vitezović.

- Ova nagrada dodeljuje se "za dugogodišnji doprinos razvijanju kulturnih delatnosti - za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture naroda i narodnosti Republike Srbije - navodi se u obrazloženju.

Prilikom odabira onih koji su dali značajan doprinos razvoju kulture cenjen je pre svega individualan rad u ovoj oblasti tokom dužeg niza godina.

- Zahvaljujem se predlagaču Savetu Sabora frulaša Srbije - kratko je prokomentarisala Dimitrijevićeva.

Ona je tokom svoje karijere režirala više pozorišnih predstava (Petar Pan, U potrazi za Svetim Savom) a jedna od njih, "Školski san", na Međuokružnoj smotri amaterskih pozorišta 2012. godine u Surdulici i Lebanu osvojila je drugo mesto u kategoriji dečjih predstava.

Autor je scenarija Most ljubavi i reditelj istoimene predstave koja je nagrađena nagradom za originalni scenario i dramsku igru, u okviru projekta Ministarstva kulture i neformalne grupe OEKO "Kroz vranjske sokake sa baba Zlatom".

Bila je član Odbora za obeležavanje Svetosavske nedelje, glavni i odgovorni urednik lista učenika svih osnovnih škola Srećni dani 2012, 2013. i 2015. godine.

Član je Saveta Književne kolonije Narodnog univerziteta u Vranju od 2014. godine, a od 2016. (kao direktor) organizuje ovu značajnu književnu manifestaciju.

Učestvovala je na simpozijumu "Vaspitač u 21. veku" sa istraživačkim radom Dečije književno stvaralaštvo i škola.

Objavljivala je priče, pesme i dramska dela u književnom časopisima i zbornicima.

Radila je recenzije četiri udžbenika za osnovnu školu 2013. i 2015. godine i stručni je konsultant Zavoda za udžbenike, Beograd.

Urednik je autorskog izdanja Zbirke zadataka za završni ispit dr Jadranke Milošević.

Učestvovala je u projektima i radu Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Beograd.

Jedan je od priređivača američkih priča Vilinsko ostrvo i indijanskih narodnih priča Odakle dolazi dan.

Objavljivala je priče, pesme, dramska dela, kritičke osvrte i prikaze u mnogobrojnim književnim časopisima i zbornicima.

Bila je član uređivačkog kolegijuma elektronskog časopisa za književnost "Suština poetike".

Njena pripovetka Nedostižna sreća nagrađena je trećom nagradom "Mrguda" na Kočićevim danima u Doljevcu 2018.

Početkom 2019. godine objavila je svoju prvu zbirku pesama Večita glad, u izdanju Alme Beograd.

Dimitrijevićeva je, osim na polju individualnog stvaralaštva i doprinosa kulturi, uspešna i kao direktorka NU u Vranju kroz unapređenje procesa obrazovanja, te po napretku koji je ustanova ostvarila u kvantitetu, sadržaju i kvalitetu programa kulture, pre svega kao organizator Likovne kolonije i Književne kolonije, manifestacija na kojima učestvuju vrhunski umetnici i književnici iz zemlje i inostranstva.

Kao direktorka JU Narodni univerzitet Vranje lane je pokrenula novu višednevnu kulturnu manifestaciju - Dečju likovnu koloniju.

PROFIL

Gordana Dimitrijević rođena je u Vranju 1974. godine. Osnovnu školu i Gimnaziju Bora Stanković završila je u Vranju. Takođe i osnovno muzičko–baletsko obrazovanje u vranjskoj Muzičkoj školi Stevan Mokranjac. Diplomirani je filolog za srpski jezik i književnost, a zvanje je stekla na Filozofskom fakultetu u Nišu. Više od dvanaest godina radila je u OŠ Vuk Karadžić, srednjoj Ekonomsko trgovinskoj i OŠ Branko Radičević. Od septembra 2016. godine je direktorka JU Narodni univerzitet. Udata je i majka dvojice sinova.

Najnovije vesti